Wat is de Cryptomarkt en hoe werkt het?

Wat is de Cryptomarkt?

De cryptomarkt is een relatief nieuwe markt waar cryptocurrency’s verhandeld worden. De cryptomarkt is onderdeel van de financiële markten en de werking is in de basis vergelijkbaar met andere financiële markten. Cryptovaluta’s worden gezien als alternatief voor traditionele valuta’s en worden vooral gebruikt voor het doen van transacties, investeringen en opslag van waarde.

Cryptocurrency’s ook wel bekend als digitale valuta, maken gebruik van blockchain technologie en cryptografie om transacties te beveiligen, verifiëren en goed te keuren. Bij crypto wordt vaak gebruik gemaakt van peer-to-peer technologie, dit zorgt ervoor dat er geen tussenpersoon zoals een bank nodig is voor transacties. De verschillende soorten cryptovaluta’s gebruiken specifieke technologie en hebben vaak unieke eigenschappen en functionaliteiten.

Cryptocurrency’s kunnen worden verhandeld via een exchange, dit is een instantie die als tussenpersoon fungeert tussen kopers en verkoper. De werkwijze van een exchange is erg te vergelijken met bijvoorbeeld een traditionele broker die op de aandelenmarkt opereert. De prijs van crypto wordt net als bij de andere financiële markten bepaald door vraag en aanbod.

De cryptomarkt is volledig gedecentraliseerd en werkt via een wereldwijd netwerk van computers en servers. Dit wil zeggen, het netwerk wordt volledig beheerd door een gedistribueerd systeem waarbij elke gebruiker een deel van de controle heeft over het netwerk.

"I used to think crypto was a scam, but then I realized that scams are more profitable than real investments." - Unknown


Het gebruik en de werking van de Cryptomarkt

De cryptomarkt is op verschillende manieren te gebruiken. Het is daarom belangrijk voor beleggers om te onderzoeken welke cryptobeurs het beste past bij de manier van beleggen, handelen of betalingen doen. Door onderzoek te doen is het mogelijk om geld te besparen aan onnodige commissies en kunnen beleggers gebruik maken van de juiste software.

Cryptobeurs is een ander woord voor exchange en is essentieel om cryptocurrency’s te kunnen kopen en verkopen. Na het aanmaken van een account op een exchange is het mogelijk om geld te storten en dit om te zetten naar crypto. Het account is een digitale portefeuille, te vergelijken met een bankrekening en maakt het makkelijk om snel transacties te doen. De digitale portefeuille op een exchange wordt ook wel een ´hot wallet´ genoemd.

Net als bij banken is het mogelijk dat een exchange in de problemen komt, zoals door hacking of door financiele problemen. Het is mogelijk om de crypto die in bezit is, vanuit veiligheidsoverweging, over te zetten van een hot wallet naar een cold wallet.

Net als bij alle andere financiële markten zijn er verschillende manieren van beleggen en handelen mogelijk, hieronder enkele voorbeelden:

 • Beleggen: Investeren in cryptocurrency’s voor de langere termijn wordt veel gedaan door beleggers. De in hun ogen potentiële crypto met groeimogelijkheden worden aangekocht met de verwachting dat de prijs zal stijgen. Beleggers voor de langere termijn baseren vaak hun beslissingen aan de hand van fundamentele analyses en technische analyse op de hogere tijdframes. Uiteraard zijn er meerdere redenen te bedenken om te beleggen in crypto’s, enkele voorbeelden hiervan zijn staking en stabiliteit.
  - Staking: Naast het speculeren op prijsstijging is het ook mogelijk om geld te verdienen door te kiezen voor cryptocurrency’s die staking aanbieden. Crypto’s die gebruik maken van het proof-of-stake concept bieden de mogelijkheid voor de belegger om net als bij aandelen een soort dividend uit te betalen.
  - Stabiele beleggingen: Investeerders in cryptocurrency’s kunnen er ook voor kiezen om juist voor een defensievere manier te kiezen. Dit is mogelijk door te investeren in stablecoins en Asset-backed cryptocurrency’s. Enkele reden hiervoor kunnen zijn: minder last van volatiliteit in de markten en bescherming tegen inflatie.

 • Traden: Naast beleggen voor de lange termijn is het ook mogelijk om te handelen in cryptocurrency’s voor de mid-lange en korte termijn. Traders maken gebruik van de volatiliteit in de markt en baseren hun trades vaak door het doen van technische analyse en fundamentele analyse. Afhankelijk van het plan dat de trader voor ogen heeft qua tijdframe en duur van de belegging, zal de manier van aanpak per analyse verschillen.

  Traders zijn onder te verdelen in verschillende groepen, gebaseerd op de manier van traden. Op de hele korte termijn traden noemen we scalping (seconden – minuten), op de korte termijn noemen we daytrading (minuten – uren), op de mid-lange termijn noemen we swing trading (uren – dagen – weken).
"I tried day trading crypto once. It was like being a hamster in a wheel, except I wasn't going anywhere and I was losing money." - Unknown
 • Betalingen: Er zijn handelaren, bedrijven, dienstverleners en zelfs landen die betaling in cryptocurrency’s doen en deze accepteren voor de goederen en diensten die geleverd worden. Het is een uitkomst voor mensen die geen traditionele bankrekening hebben, zoals in ontwikkelingslanden of opkomende economieën. Uiteraard is de ene cryptovaluta meer geschikt of interessanter voor bepaalde doeleinde dan de andere. Enkele andere reden voor betalingen met crypto kunnen zijn:
  Toenemende adoptie van crypto, hierdoor neemt de vraag naar betalingsmogelijkheden toe.
  De mogelijkheid tot anonimiteit bij het doen van transacties.
  Lagere transactiekosten dan traditionele betalingsmethoden, omdat er geen tussenpersoon nodig is.
  Snellere transacties door het gebruik van blockchain technologie en andere innovatieve oplossingen.
  Globalisering, doordat bedrijven steeds meer opereren op internationaal niveau hebben ze bij het gebruik van crypto geen last van wisselkoersen of internationale bankkosten.
  Diversificatie, door het aanbieden van verschillende betalingsmogelijkheden kunnen bedrijven interessanter zijn voor (nieuwe) klanten.

 • Prijsvorming binnen de Cryptomarkt: De prijsvorming van cryptocurrency’s begint net als bij andere financiële markten bij vraag en aanbod. Het is een eenvoudig begrip, als de vraag toeneemt ontstaat er meer schaarste en daardoor zal de prijs stijgen. Neemt het aanbod toe dan zal er minder schaarste zijn en zal de prijs hoogstwaarschijnlijk dalen. Naast het vraag en aanbod zijn er ook nog andere factoren die invloed kunnen hebben op de prijsvorming binnen de cryptomarkt, zoals regelgeving, technologische ontwikkelingen, media-invloed, marktsentiment, economische gebeurtenissen en verandering in marktcondities.

 • Invloed van marktdeelnemers op Prijsvorming: De prijsvorming op de cryptomarkt worden naast de bovengenoemde factoren ook beïnvloed door de verschillende marktdeelnemers, zoals:
  - Kopers en verkopers: Kopers en verkopers zijn de basis voor de invloed op de prijsvorming, zonder kopers en verkopers zou er geen markt zijn. De bereidheid van het kopen en verkopen van cryptocurrency’s brengt de prijzen in beweging richting de kant waar het meeste vraag of aanbod is.
  - Speculanten en Traders: Speculanten en traders handelen op de cryptomarkt met als doel winst te maken door prijsbewegingen, ook wel prijsvolatiliteit genoemd. Deze deelnemers kunnen letterlijk de markt doen bewegen, zeker als er veel volume door deze beleggers de markt in en uit wordt gebracht.
  - Grote Spelers (Whales): Whales zijn individuen, bedrijven of instellingen die met grote hoeveelheden kapitaal zich bewegen op de markt. De transacties die deze grote spelers doen kunnen een aanzienlijk effect hebben op de bewegingen in de markt, zeker op minder liquide markten.
  - Nieuws en Gebeurtenissen: Nieuws en gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op de markt brengen beleggers vaak in beweging. Dit kunnen nieuws en gebeurtenissen zijn, zoals nieuwsberichten, regelgeving en technische ontwikkelingen. Afhankelijk van de grote van het nieuws of gebeurtenis zal de vraag en prijs op de markt worden beïnvloed.

Het gebruik en de werking samengevat: het aanbieden van de mogelijkheid tot betalingen en transacties door middel van crypto kan voor individuen, bedrijven en instellingen interessant zijn. Dit omdat de betalingsmogelijkheden diversificatie, kosten verlagend, snelheid en gemak kunnen bieden.

Prijsvorming op de cryptomarkt is afhankelijk van verschillende factoren die ieder zijn eigen mate van invloed hebben. Het is een complex samenspel tussen vraag en aanbod, verschillende soorten beleggers en andere factoren. Doordat de cryptomarkt vrij dynamisch is en nog vol in ontwikkeling is, kunnen de cryptomarkt en zijn cryptocurrency’s zeer volatiel zijn.

Wees er goed van bewust dat het af te raden is om zonder een goede basiskennis te beginnen met beleggen, traden, transacties doen of een andere manier van investeren op de financiële markten. Voorkom onnodig verlies van kapitaal door te handelen met niet voldoende kennis van zaken. Als je begint met investeren is het aan te raden om vooral eerst in jezelf te investeren en genoeg kennis op te doen om wel overwogen beslissingen te kunnen maken. Dit kan doormiddel van een cursus, opleiding of door zelf onderzoek te doen.

 

Handelen op de cryptomarkt en de rol van exchanges

Exchanges spelen een belangrijke rol binnen de cryptomarkt. Er zijn veel vergelijkingen tussen enerzijds de cryptomarkt en exchanges en anderzijds de traditionele beurzen en brokers. Echter zijn er ook aanzienlijke verschillen en belangrijke begrippen die helpen bij het begrijpen van de cryptomarkt en de rol van exchanges. Hieronder zijn enkele van de belangrijkste benoemd:

 • Wat zijn exchanges: Exchanges vallen onder de technologie die cruciaal zijn voor het kopen en verkopen van cryptocurrency’s. Voor gebruikers is een exchange een marktplaats waar cryptocurrency’s kunnen worden omgewisseld voor andere crypto’s of traditionele valuta’s, zoals de dollar en euro. Gebruikers moeten zich registreren op een exchange en kunnen zo een account aanmaken. Tijdens het doorlopen van het verificatieproces en bij het aanmaken van een portefeuille wordt er gecontroleerd of er voldaan wordt aan de anti-witwas (AML) en ken-je-klant (KYC) voorschriften.
 • Diversificatie: Het spreiden van de beleggingen noemen ze diversificatie, dit is ook mogelijk met cryptocurrency’s. Het doel van diversificatie is een mogelijkheid om risico’s te verminderen binnen de beleggingsportefeuille.
"Het doel van diversificatie is niet om de hoogst mogelijke winst te behalen, maar om de hoogst mogelijke kans op succes te vergroten." - Diversificatie kan enigszins rendement in individuele winnaars veranderen, maar het verhoogt de stabiliteit van je portefeuille op de lange termijn. - J.P Morgan
 • Handelsstrategieën: Het hebben van een goede handelsstrategie is een van de sleutels die kunnen leiden naar succes. Zoek een strategie die past bij de doelen en risicotolerantie die er voor ogen is. De mogelijkheden zijn onder te verdelen in verschillende categorieën, zoals daytrading, swingtrading, langetermijninvesteringen of andere talloze manieren en strategieën.
 • Psychologie van de Handel: Bij het beleggen en handelen kunnen emoties komen kijken, waarbij vooral hebzucht en angst veel voorkomende emoties zijn. Psychologie is soms een onderschat onderdeel van beleggen, terwijl beleggers vaak beslissingen nemen aan de hand van emotie. Emotionele beslissingen kunnen leiden tot impulsieve acties die niet gebaseerd zijn op onderzoek en feiten. Een goede mindset, beleggingsplan en risicomanagement kunnen helpen om emoties onder controle te houden.
 • Actueel Blijven: Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de ontwikkelingen kan een goede eigenschap zijn. Hoe intensief alles gevolgd dient te worden is afhankelijk van de manier waarop er belegt wordt. Wees ervan bewust dat het niet altijd nodig is om volledig op de hoogte te zijn van alle ins en outs. Het is nooit verkeerd om op de hoogte te zijn van de marktcondities en grote nieuws events. Echter zijn er ook veel beleggers die volledig op de hoogte willen blijven van álles. Hier gaat veel tijd in zitten en helpt niet altijd bij het behalen van een goed rendement. Als belegger is het belangrijk om een balans te vinden in de geïnvesteerde tijd, rendement en andere gerelateerde zaken.
 • Verschillende soorten handelsorders: Als belegger heeft men te maken met het plaatsen van orders via een exchange, broker of handelsplatform. Door een order te plaatsen geeft de belegger de opdracht om een actie uit te voeren en over te gaan op het kopen of verkopen van, in dit geval, cryptocurrency’s. Een handelsorder bepaalt hoe en wanneer een transactie wordt uitgevoerd. Handelsorders zijn op verschillende manieren te plaatsen en hebben allemaal hun specifieke eigenschappen en doelen. Enkele van de meest gebruikte handelsorders zijn market order, limit order, stop order en take profit order.
 • Marktanalyse: Het doen van marktanalyse is op verschillende manieren mogelijk, afhankelijk van de manier van beleggen en het beleggingsdoel. Voor het doen van analyses zijn er handige tools en software die hierbij kunnen helpen en het makkelijker kunnen maken. Marktanalyse doen is het bestuderen van historische prijsbewegingen, volumegegevens, eigenschappen, het gebruik van indicatoren en andere relevante informatie om trends en patronen te identificeren. Het doen van marktanalyse kan onderverdeeld worden in hoofdmanieren, fundamentele analyse en technische analyse. Het doen van marktanalyse kan een krachtig en cruciaal hulpmiddel zijn voor beleggers en helpt om inzichten te krijgen in de prijsbewegingen, trends en het maken van weloverwogen beslissingen.
  - Fundamentele Analyse: Bij fundamentele analyse worden de onderliggende factoren voor, in dit geval, cryptocurrency’s geanalyseerd. Dit zijn factoren, zoals het technologisch ontwerp, het project team, de bredere marktcondities, het doel en het gebruiksscenario. Een goede fundamentele analyse kan helpen bij het beoordelen van het toekomstige groeipotentieel en het bepalen van de intrinsieke waarde van de cryptovaluta.
  - Technische Analyse: Bij technische analyse worden grafieken en technische indicatoren bestudeerd door het gebruik van gespecialiseerde software. Bij deze analyse wordt er gekeken naar prijsbewegingen aan de hand van trends, patronen, weerstanden en prijsactie etc. Een goede technische analyse kan helpen bij het bepalen van een mogelijk instap- en uitstappunt aan de hand van historische prijsgegevens.

  Het is vaak mogelijk om deze analyses te doen via de aangeboden hulpmiddelen van crypto-exchanges. Echter zijn er ook gespecialiseerde websites en softwareprogramma’s die gebouwd zijn om de analyses op een professionele, toegankelijke en overzichtelijke manier te maken. Het doen van een goede analyse in combinatie met andere factoren zoals risicomanagement kunnen beleggers helpen weloverwogen beslissingen te maken en de kansen van succes mogelijk te vergroten.

 

De cryptomarkt in vergelijking met traditionele beurzen en brokers

De cryptomarkt en exchanges hebben vele vergelijkingen met traditionele beurzen en brokers, echter zijn er ook aanzienlijke verschillen. Hieronder worden enkele van de belangrijkste verschillen benoemd: 

 • 24/7 Handel: De cryptomarkt is in tegenstelling tot traditionele beurzen 24 uur, 7 dagen per week geopend en operationeel. Dit geeft beleggers de vrijheid om op elk moment van de dag cryptocurrency’s te kopen of verkopen.
 • Globaliteit en regulering: Aan de cryptomarkt zijn er geen landsgrenzen verbonden en de markt is wereldwijd toegankelijk. Uiteraard zijn er wel andere wet- en regelgeving mogelijk van toepassing, dit kan verschillen per land en regio. Traditionele beurzen worden in vergelijking met de cryptomarkt meestal wel gereguleerd door financiële autoriteiten en kunnen echter wel beperkt zijn tot specifieke landen en regio’s.
 • Decentralisatie: Cryptocurrency’s zijn vaak gedecentraliseerd en kunnen daardoor onafhankelijk worden beheerd zonder tussenkomst van een overheid of financiële instelling. Bij traditionele beurzen is dit vaak wel het geval en deze ondervinden gecentraliseerde controle van overheidsinstanties.
 • Toegankelijkheid: Cryptocurrency’s zijn relatief eenvoudig te verhandelen en vereisen vaak alleen een internetverbinding. Traditionele beleggingen kunnen meer bureaucratische hindernissen met zich meebrengen.
 • Liquiditeit: Het is altijd aan te raden om de liquiditeit te controleren van een te verhandelen cryptocurrency’s. Een lage liquiditeit kan zorgen dat het kopen en verkopen voor de gewenste prijs lastig kan zijn, dit is voor zowel de cryptomarkt als traditionele beurzen. Er zijn grote cryptocurrency’s die een aanzienlijke liquiditeit hebben vergeleken met traditionele beurzen.
 • Volatiliteit: De cryptomarkt is een plek waar om verschillende redenen een zeer hoge mate van volatiliteit kan zijn. Hoge volatiliteit kan leiden tot snelle en soms extreme prijsbewegingen. Dit kan voor grote winsten, maar ook voor grote verliezen leiden. Wees hier als belegger goed van bewust en neem mogelijke maatregelen. Over het algemeen zijn traditionele beurzen in vergelijking met de cryptomarkt minder volatiel.
 • Makelaars vs. Exchanges: In de traditionele beurswereld zijn makelaars tussenpersonen die transacties uitvoeren namens klanten. Op de cryptomarkt kunnen handelaren direct transacties uitvoeren op exchanges zonder tussenkomst van een makelaar.

De cryptomarkt en traditionele beurzen hebben veel overeenkomsten, echter zijn er aanzienlijke verschillen die beleggers goed moeten weten en waarmee rekening gehouden moet worden bij het maken van beslissingen.

 

Volatiliteit en de cryptomarkt

De cryptomarkt is een relatief jonge financiële markt die snelle veranderingen en ontwikkelingen doormaakt. De prijzen van cryptocurrency’s kunnen in zeer korte tijd aanzienlijke bewegingen maken, ook wel volatiel genoemd. De volatiliteit wordt meestal veroorzaakt door verandering van marktcondities, zoals nieuwsberichten, speculatie, technische ontwikkelingen en regelgeving.

Nog een reden die voor volatiliteit zorgt is dat cryptocurrency’s niet ondersteund zijn door fysieke activa of garanties. Hiermee wordt bedoelen dat over het algemeen cryptovaluta niet gedekt zijn door goud en olie of andere waardevolle goederen. Ook zijn er geen garanties van een overheid of financiële instelling. Dit heeft als gevolg dat de prijs volledig afhankelijk is van vraag en aanbod.

Traditionele valuta worden vaak ondersteund en uitgegeven door een overheid of centrale bank. Dit is bij cryptocurrency’s niet het geval. De grondlegger, meestal een team van ontwikkelaars, maken de cryptovaluta. De cryptovaluta bestaat uit een computercode die werkt als een gedecentraliseerde digitale activa en wordt onderhouden door een netwerk van gedecentraliseerde computers. De waarde van crypto wordt dus bepaald aan de hand van vraag en aanbod op de markt en is dus niet ondersteund door een overheid of centrale bank.

Nog een reden voor volatiliteit kan zijn het gebrek aan regulering en transparantie op de cryptomarkt. De verwachting is dat de volatiliteit kan afnemen naarmate de markt verder ontwikkelt en volwassener wordt. Uiteraard is dit geen garantie voor de toekomst, cryptomarkten zijn sinds het ontstaan erg volatiel geweest

Volatiliteit en crypto zijn nauw met elkaar verbonden, dit kan voor beleggers en handelaren zowel positief als negatief zijn. Bij iedere manier van beleggen, maar zeker bij een zeer volatiele markt, is het belangrijk om een goed risicomanagement toe te passen en een duidelijk plan van aanpak te hebben. Traders vinden volatiliteit vaak prettig en proberen zowel naar boven als beneden met de prijsbewegingen mee te surfen.

 

De impact van regelgeving en toezicht op de cryptomarkt

De impact van regelgeving op de cryptomarkt is aanzienlijk, vooral door de complexe aard en specifieke eigenschappen van digitale activa. Door impact van de opkomst van blockchain technologie is groot en de mogelijke potentiële gevolgen zijn mark efficiëntie, financiële stabiliteit en consumentenbescherming.

"Crypto-regelgeving is als een puzzel waarvan de stukjes nog niet allemaal op de juiste plek liggen. Het is alsof we een IKEA-kast proberen te monteren zonder handleiding." - Charlie Lee, de oprichter van Litecoin

We hebben een opsomming gemaakt met enkele van de belangrijkste manieren waarop regelgeving de cryptomarkt kunnen beïnvloeden:

 • Marktlegitimiteit: Regelgeving met betrekking op de cryptomarkt kan bijdragen aan het verhogen van de legitimiteit van de cryptomarkt. Bij het vaststellen van duidelijke richtlijnen en regels door regelgevende instanties, kan dit bijdragen aan het vertrouwen van verschillende soorten beleggers en investeringen bevorderen.
 • Beleggersbescherming: Er is bescherming van beleggers door duidelijke regelgeving, door het eisen van transparantie en het openbaar maken van bepaalde informatie. Deze factoren kunnen bijdragen bij het verminderen van oplichting en het op de markt brengen van minder frauduleuze crypto valuta via een ICO (Initial Coin Offerings).
 • Anti-witwaspraktijken (AML) en Know Your Customer (KYC): AML en KYC zijn belangrijke aspecten die bijdragen aan het verminderen van risico’s. Veel regelgevende instanties eisen dat cryptobeurzen voldoen aan deze aspecten en dragen daardoor bij aan het voorkomen van witwaspraktijken en het identificeren van verdachte transacties.
 • Internationale handel en samenwerking: Cryptovaluta en blockchain-technologie worden internationaal gebruikt en verhandeld. Het is daarom voor de cryptomarkt van essentieel belang, in meerdere opzichten, dat er een goede samenwerking is tussen de regelgevende instanties. Bij een goede internationale samenwerking is het mogelijk om grensoverschrijdende activiteiten te beperken en zelfs te voorkomen, door het creëren van duidelijke regulering en regelgevingskaders.
 • Innovatie en ontwikkeling: Bij regulering is het de uitdaging om een balans te vinden tussen het voorkomen en beperken van risico’s en het stimuleren van technologische vooruitgang. Deze twee factoren zijn erg met elkaar verbonden en kunnen een grote invloed op elkaar hebben. Door innovaties en ontwikkelingen ontstaan er vaak nieuwe risico’s, bij het beperken van de risico’s gaat dit vaak ten koste van de innovatie en ontwikkeling.
 • Marktliquiditeit en handelsvolumes: Marktliquiditeit en handelsvolumes van cryptocurrency’s ondervinden invloed van regelgeving. Ook in dit geval is het zoeken naar een balans en heeft strikte regelgeving zowel een stimulerende als beperkende rol. Strikte regelgeving kan het gevolg hebben dat er een vermindering van marktliquiditeit en handelsvolumes plaatsvindt. Echter kunnen strikte regelgeving ook stimulerend werken en grotere beleggers (zoals investeringsfondsen en institutionele beleggers) legitiem de mogelijkheid bieden om te investeren in de cryptomarkt.


Uitdagingen qua regelgeving op de cryptomarkt

Per land of regio kunnen de wet- en regelgeving rondom cryptocurrency’s verschillend zijn. Het is handig om op de hoogte te zijn wat dit betekent qua regulering die van toepassing is op het gebied waar de belegger woont. Het kan invloed hebben op factoren, zoals belastingen, kopen, verkopen en handelen.

Hieronder zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen qua regelgeving op de cryptomarkt:

 • Classificatie van cryptocurrency’s: Het juist classificeren van cryptocurrency’s is een uitdaging, de SEC heeft hier al meerdere rechtszaken over gevoerd. Het is vaak de vraag onder welke classificatie cryptocurrency’s vallen, zoals goederen, effecten, valuta of iets anders. Een duidelijke classificatie heeft een grote impact op welke regels er van toepassing zijn, voor onder andere rapportagevereisten, belastingen en benodigde licenties.
 • Anonimiteit en witwassen van geld: Een van de eigenschappen die cryptocurrency’s vaak hebben, is een zeker vorm van anonimiteit. Het gevolg hiervan is dat het lastiger is om controle over witwaspraktijken en illegale transacties te volgen en te voorkomen. Het is de kunst voor regulatoren om dit op een dusdanige manier te kunnen voorkomen en controleren zonder de privacy van legitieme gebruikers te schenden.
 • Innovatiesnelheid: De cryptomarkt is een snel evoluerende markt waarin nieuwe technologieën en verschillende soorten tokens voortdurend opduiken en ontstaan. Het is daarom ook een van de grotere uitdagingen die regulerende autoriteiten hebben om hiervoor passende regelgeving en kaders te bieden.  
 • Bescherming van beleggers: Volatiliteit en onvoorspelbaarheid zijn eigenschappen in de ontwikkelingsfase van de cryptomarkt die beleggers aanzienlijk blootstellen aan risico’s. Duidelijke regulering is een van de factoren die risico’s kunnen verminderen en beleggers informeert en beschermt tegen frauduleuze activiteiten.
 • Belastingen en rapportage: Een van de uitdagingen is het vaststellen van een belastingbeleid die rekening houdt met grensoverschrijdende transacties, waarbij traditionele belastingregels ingewikkeld kunnen zijn. Regulering kan gevolgen hebben op de manier waarop belastingheffing op transacties en cryptocurrency’s worden uitgevoerd. De gevolgen van belastingplicht en tarieven kunnen van invloed zijn op het beleggersgedrag.
 • Juridische jurisdictie: Een gebrek aan duidelijke internationale regulering van cryptocurrency’s kunnen juridische aspecten lastig maken. Doordat verschillende landen en regio’s andere regelgeving kunnen hebben, kan dit leiden tot juridische onzekerheid voor beleggers en bedrijven die internationaal actief zijn. Doordat cryptovaluta digitaal en grensoverschrijdend zijn en ze met verschillende rechtsgebieden te maken hebben kunnen er juridische jurisdictieproblemen ontstaan.

Uitdagingen qua regelgeving samengevat: regulering heeft zowel zijn stimulerende als beperkende invloed op de cryptomarkt. Het vinden van een effectieve en evenwichtige regulering kan een positieve en stimulerende invloed hebben en daarnaast ook mogelijk een veiligere omgeving creëren. Het is het continue zoeken naar balans tussen het stimuleren van innovatie en het waarborgen van veiligheid voor alle betrokken partijen.

 

Acceptatie en toekomst van de Cryptomarkt

De acceptatie van cryptocurrency’s is van cruciaal belang voor de groei en ontwikkeling van de cryptomarkt. Het gebruik van cryptovaluta als betaalmiddel is nog steeds beperkt vergeleken met traditionele fiat-valuta zoals bijvoorbeeld de Dollar, Yuan en Euro. Voor grootschalige acceptatie van crypto zullen er duidelijke wet- en regelgeving aanwezig moeten zijn, echter is dit proces nog in volle gang.

De acceptatie van crypto door individuen, bedrijven, landen en financiële instellingen zal een grote invloed op de waarde, legitimiteit en bruikbaarheid hebben. Als cryptocurrency’s steeds meer geaccepteerd worden als legitieme vorm van valuta, zal de waarde van individuele crypto en de gehele markt kunnen toenemen.

Aan de andere kant is het uiteraard ook mogelijk dat acceptatie van cryptovaluta bij het grote publiek beperkt blijft. Dit kan tot gevolg hebben dat de groei van de industrie belemmerd zal zijn. Om het scenario van beperkte acceptatie tegen te gaan hebben veel cryptocurrency’s en blockchain-projecten initiatieven gelanceerd om de acceptatie te bevorderen. Door samen te werken met bekende merken, bedrijven en betalingsverwerkers wordt er gewerkt aan de bekendheid en het laten zien van de potentie aan het grote publiek.

Er zijn genoeg voorbeelden te noemen waar de zichtbaarheid van crypto-reclame vol aanwezig is, zoals de financiële sector, technologie en online platforms, sport en entertainment, online gaming, eSports, reizen en hospitality. Bekijk eens een Formule 1 wedstrijd en de reclames van cryptocurrency’s racen voorbij.

Acceptatie en toekomst samengevat: de toekomst van cryptocurrency’s is nauw verbonden met de acceptatie bij het grote publiek. De acceptatie van cryptovaluta is van grote invloed op de waarde, legitimiteit en bruikbaarheid. De acceptatie kan worden vergroot door bekendheid aan de cryptomarkt te geven door advertenties en samenwerkingen met bedrijven en betalingsverwerkers.