Wat is een cold-wallet?

Wat is een Cold-Wallet?

Een cold wallet is een hardware wallet die meestal niet direct verbonden is met het internet. Het wordt vaak beschouwd als een veilige opslagmethode voor cryptocurrency's en andere digitale activa, zoals NFT's. Omdat een cold wallet niet online is, vermindert het risico op diefstal of hacken van privésleutels en activa in vergelijking met een hot wallet. Een hot wallet is wel verbonden met het internet en wordt gebruikt voor het daadwerkelijk kopen en verkopen van digitale activa. Veel beleggers kiezen ervoor om hun digitale activa naar een cold wallet te sturen als een extra veiligheidsmaatregel. 


Belangrijke kenmerken cold-wallets

Om goed te begrijpen wat een cold-wallet is en hoe het werkt, zijn hieronder enkele belangrijke kenmerken uitgelicht:

  • Offline opslag: Cold wallets dienen als een extra beveiligingsbarrière tegen online dreigingen, zoals hacken, malware of phishing-aanvallen. Daarnaast bieden ze ook een stukje zekerheid bij mogelijke problemen van een exchange (hot-wallet), zoals faillissement, rechtszaken of bevriezing van assets. Cold wallets zijn dus een offline opslag die niet continue in verbinding staat met het internet, alleen als de eigenaar hier voor kiest. Dit maakt ze minder kwetsbaar voor digitale aanvallen of andere vormen van verlies.

  • Veiligheid: Cold wallets worden doorgaans beschouwd als een van de veiligste manieren voor de opslag van digitale assets zoals cryptocurrency’s of NFT’s. Cold wallets zijn voornamelijk bedoeld als opslag voor de langere termijn, waarbij de nadruk ligt op het maximaliseren van beveiliging. Deze extra veiligheid maakt het voor veel beleggers een aantrekkelijke manier van opslag. Wees er als gebruiker bewust van dat voorzichtigheid belangrijk is bij het beheren van privésleutels en back-up informatie.
"De privésleutels in cold wallets zijn de digitale variant van de sleutels tot een kluis, waardoor eigenaren volledige controle en eigenaarschap hebben over hun waardevolle digitale bezittingen."
  • Meerdere types: Er zijn verschillende types cold wallets met elk hun eigen kenmerken. Het bekendste type zijn de verschillende hardware wallets, gevolgd door de iets minder gebruikte paper wallets. Beide hebben fysieke vormen van opslag: de hardware wallet is een speciaal ontworpen apparaat dat de vorm van een USB-stick kan hebben, en de paper wallet bestaat uit fysieke documenten. Een ander type dat iets minder gebruikt wordt, is de softwareprogramma wallet. Deze wordt geïnstalleerd op een offline computer of een apparaat zonder permanente internetverbinding. Alle types bieden toegang tot veilig opgeslagen digitale activa.

  • Privésleutels: Ook wel bekend als “Private keys” worden offline opgeslagen op de cold wallets. De privésleutels zijn als het ware het eigendomsbewijs van de digitale assets. Door de private keys offline te houden is de mogelijkheid op online diefstal bijna onmogelijk. Uiteraard is het wel mogelijk dat de cold wallet zelf gestolen wordt. Echter zijn er bij diefstal (door bijvoorbeeld inbraak) nog steeds meerdere veiligheid barrières die gebroken moeten worden om daadwerkelijk de digitale assets van de cold wallet af te krijgen.
Tip: Houdt de inloggegevens en phrases altijd gescheiden van de cold wallet, dit voorkomt bij diefstal toegang tot de cold wallet en privésleutels.
  • Gebruiksgemak: Om de veiligheid van cold wallets mogelijk te maken is er gebruik gemaakt van een aantal maatregelen die soms worden gezien als minder gebruiksvriendelijk dan een hot wallet (online wallet). Dit zijn handelingen zoals het aansluiten van de cold wallet aan een online apparaat, zoals een computer of telefoon, om toegang te krijgen voor het ondertekenen van transacties. Echter worden cold wallets zo gebruiksvriendelijk als mogelijk gemaakt, waarbij de factor veiligheid het zwaarst meeweegt. Fabrikanten zijn er bewust van dat gebruiksgemak een belangrijke factor is voor hun klanten. Veiligheid wordt vaak beschouwd als de belangrijkste factor bij het beheren van digitale assets, zelfs als dit betekent dat er enkele extra stappen nodig zijn voor transacties.

  • Back-up procedures: Bij het in bezit hebben van een cold wallet is het goed om op de hoogte te zijn van back-up procedures. Back-up procedures zijn van essentieel belang, ze zorgen ervoor dat er bij verlies of beschadiging van de fysieke cold wallet altijd toegang blijft tot de digitale assets. Gebruikers hebben de mogelijkheid om met de gemaakte back-up informatie of seed phrases weer toegang tot hun veilig opgeslagen assets te krijgen.
Seed Phrases: Ook wel bekend als recovery phrases, bestaat uit een reeks van willekeurige woorden die bij de cold-wallet horen. Seed phrases dienen als back-up en geven gebruikers toegang tot hun digitale activa door de wallet te herstellen in geval van verlies of beschadiging van het apparaat.
  • Firmware-updates: Firmware-updates zorgen ervoor dat hardware wallets voldoen aan de nieuwste beveiligingsstandaarden en verbeteringen. Deze updates optimaliseren het functioneren van het apparaat door gebruik te maken van de laatste verbeterde versies. Vaak worden firmware-updates uitgevoerd wanneer de hardware wallet is verbonden met een online apparaat dat de bij de wallet geleverde software gebruikt.


Verschillende type cold-wallets

Hieronder worden enkele verschillende beschikbare soorten cold-wallets uitgelicht: 

Hardware wallets

Een hardware wallet is één van de meest gebruikte type cold wallets, dit is een USB-stick of een andere vorm van een fysiek apparaat. Een hardware wallet is een offline portefeuille waar de privésleutels van de digitale valuta bewaard kunnen worden. De privésleutels van de digitale assets, zoals cryptocurrency’s, worden dan opgeslagen in een soort digitale kluis. Het is dus een soort digitale kluis in de vorm van een USB-stick. Het kleine fysieke apparaat kan dan op een veilige plek bewaard worden en is niet verbonden met het internet. Dit zorgt ervoor dat de privésleutels niet vatbaar zijn voor online hacken, malware of diefstal. Om toegang tot de cold storage te krijgen zijn er een aantal mogelijke beveiligingshindernissen die genomen moeten worden, zoals een pincode, beveiligingswoorden en twee-staps-verificatie. 

Paper wallets

Dit is een type cold-wallet die ook wel bekend staat als een papieren portefeuille, die de openbare en privésleutels van digitale activa bevat. Het fysieke document kan worden afgedrukt, opgeschreven of zelfs een QR-code bevatten. Net als bij een hardware wallet kan een paper wallet veilig worden opgeslagen op een plaats, zoals een kluis of een andere veilige plek. Het belangrijkste voordeel van een paper wallet is dat het niet gevoelig is voor digitale diefstal, hacken en malware, aangezien het geen online connectie heeft. Daarnaast is de paper wallet een van de goedkopere methoden die gebruikt kan worden voor het veilig opslaan van de   “Private-keys en Public-keys” van digitale activa.

Public-key: Ook wel bekend als publieke sleutel, deze getallenreeks bevat het adres waarnaar mensen digitale assets kunnen sturen.

Offline software wallets

Dit is een wallet die gebruikmaakt van een geïnstalleerd softwareprogramma op een offline computer. Net als de andere cold-wallets, is de offline software-wallet een manier die gebruikt kan worden voor het veilig opslaan van privésleutels van digitale activa. Een veel voorkomend voorbeeld van een offline software wallet is een traditionele USB-stick waar de software op is geïnstalleerd. Het is echter goed om te beseffen dat een software wallet veiliger is dan een hot wallet, maar een stuk minder veilig is dan een hardware wallet.