Wat is een hot-wallet?

Wat zijn Hot wallets?

Een hot wallet is een online digitale portefeuille, vaak is het de rekening die wordt geopend bij een exchange en is het te vergelijken met een bankrekening. De digitale portefeuille op een exchange, oftewel de hot wallet, maakt het gemakkelijk om transacties te doen van digitale activa, zoals cryptocurrency’s en NFT’s. Hot wallets staan continue in verbinding met het internet, ze zijn meestal gratis en zijn relatief makkelijk te gebruiken. De meeste beleggers die gebruikmaken van een hot wallet en van plan zijn de gekochte digitale activa langere tijd in bezit te houden, versturen deze uit veiligheidsoverweging naar een cold wallet. Hot wallets kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën, de Custiodial-wallet en Non-Custiodial-wallet.


Verschil tussen Custiodial-wallets en Non-Custiodial-wallets

Custiodial betekend in het Nederlands “in bewaring genomen”, hierbij zijn de twee verschillende categorieën wallets dus onder te verdelen in een in bewaring genomen wallet (Custiodial) en een niet in bewaring genomen wallet (Non- Custiodial). Een hot wallet kan zowel Custodial als Non-Custodial zijn, dit is afhankelijk wie de controle heeft over de privésleutels en de beveiliging van de digitale activa. Hieronder worden beide categorieën uitgelicht:

Custodial Hot Wallets:

  1. Bij een custiodial wallet heeft niet de eigenaar van de digitale activa de controle over de privésleutels en beveiliging, maar een derde partij zoals een exchange.
  2. De belegger geeft dus het vertrouwen aan een externe dienstverlener voor het veilig bewaren van zijn cryptocurrency’s, NFT’s of andere digitale activa.
  3. Het grootste voordeel hiervan is het gemak dat dit met zich meebrengt, zoals het gemakkelijk uitvoeren van transacties en het in bewaring nemen. Echter gaat dit ten koste van de volledig eigen controle en decentralisatie waar cryptocurrency’s om bekend staan.

 

Non-Custodial Hot Wallets:

  1. Bij een non-custiodial wallet heeft de eigenaar van de digitale activa wel de volledige controle over de privésleutels en beveiliging; en niet een derde partij zoals een exchange.
  2. Non-custiodial wallets bieden gebruikers maximale decentralisatie en onafhankelijkheid. Dit type wallets kunnen worden gebruikt als bedieningspaneel voor het uitvoeren van transacties op gedecentraliseerde exchanges, waarbij de gebruiker de volledige controle over zijn digitale activa behoudt.
  3. De gebruiker is dus zelf geheel verantwoordelijk voor het beheer van privésleutels en beveiliging van zijn digitale activa. Non-custiodial wallet kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, desktop wallets, mobiele wallets, hardware wallets, en nog enkele andere.

 

Verschillende type hot-wallets

Hieronder worden enkele bekende type hot wallets uitgelicht:

Desktop wallets

Desktop wallet zijn softwareprogramma’s die worden geïnstalleerd op een desktop computer. Er zijn verschillende websites die het downloaden van desktop-wallets mogelijk maken. Desktop wallets worden net als de andere type hot wallets gebruikt voor het beheren en bewaren van digitale activa zoals cryptocurrency’s en NFT’s.

Mobiele wallets

Mobiele wallets zijn apps die kunnen worden geïnstalleerd op mobiele telefoons of tablets. Deze apps kunnen worden gebruikt voor het opslaan en beheren van verschillende digitale activa. Ze geven gebruikers de controle en vrijheid om er overal ter wereld gebruik van te kunnen maken, ze zijn makkelijk toegankelijk en over het algemeen gebruiksvriendelijk.

Web wallets

Web wallets zijn toegankelijk via het inloggen op een website. Ze zijn overal ter wereld bereikbaar, zolang er beschikking is over een internetconnectie. Web wallets staan bekend om de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Echter brengt het continue verbonden zijn met het internet ook risico's met zich mee, zoals potentiële beveiligingsbedreigingen.

 

Hot Wallets samengevat

Het grootste verschil tussen custodial en non-custodial zit hem erin wie de controle heeft over de privésleutels en beveiliging. Als belegger is het goed om te weten welke wallet er gebruikt wordt en wie de controle heeft. Alle type hot wallets kunnen in combinatie gebruikt worden met cold wallets, voor het maximaliseren van de beveiliging.