wat betekend CAGR ook wel bekend als Compound Annual Growth Rate?

Wat is CAGR? Begrijp en bereken Compound Annual Growth Rate

De Compound Annual Growth Rate (CAGR) is een veelgebruikte financiële term die de gemiddelde jaarlijkse groei van een investering over een bepaalde periode berekent, daarbij wordt rekening gehouden met het effect van samengestelde groei. Het is een belangrijke indicator voor beleggers en traders om de prestaties van een belegging te beoordelen en te vergelijken.

Wat is CAGR?

CAGR staat voor Compound Annual Growth Rate. Het is een manier om de groei van een investering te meten over een specifieke periode, waarbij wordt uitgegaan van het effect van jaarlijkse samenstelling. Het geeft een enkelvoudig groeipercentage dat aangeeft hoe een investering in waarde is toegenomen van het begin- tot het eindpunt van de periode.

Hoe wordt CAGR berekend?

CAGR wordt berekend met de volgende formule:

Jaarlijks Rendement (CAGR) Berekening

Uitleg berekening:

  • Eindwaarde de waarde van de investering aan het einde van de periode is.
  • Beginwaarde de waarde van de investering aan het begin van de periode is.
  • n het aantal jaren in de periode is.

Voorbeeld van CAGR

Stel, je investeert €8.000 in een aandelenportefeuille en na 7 jaar is de waarde gegroeid tot €12.000. De CAGR zou dan als volgt worden berekend:

Voorbeeld berekening Compund Annual Growth Rate

Dit betekent dat de investering een gemiddelde jaarlijkse groei van 5,84% heeft gerealiseerd over de periode van 7 jaar.

Waarom is CAGR belangrijk?

  1. Vergelijking van Investeringen: CAGR biedt een gestandaardiseerde manier om de groei van verschillende investeringen te vergelijken, ongeacht de periode of volatiliteit.
  2. Realistisch Beeld van Groei: Omdat CAGR rekening houdt met samengestelde groei, geeft het een realistischer beeld van de groei van een investering dan eenvoudige jaarlijkse groeipercentages.
  3. Planningsdoeleinden: Beleggers kunnen CAGR gebruiken om toekomstige investeringsresultaten te plannen en doelen te stellen op basis van historische prestaties.

Voordelen van CAGR

  • Eenvoudig te Berekenen: Met de juiste gegevens is CAGR eenvoudig te berekenen en te begrijpen.
  • Nauwkeurig: Het houdt rekening met de samenstelling van de groei, wat een nauwkeuriger beeld geeft dan eenvoudige gemiddelde groeipercentages.
  • Veelzijdig: Kan worden toegepast op verschillende soorten investeringen en tijdsperioden.

Conclusie

CAGR is een cruciale indicatie voor beleggers en traders om de prestaties van een investering te meten en te vergelijken. Door de samengestelde groei in overweging te nemen, biedt het een realistisch en gestandaardiseerd groeipercentage dat helpt bij het nemen van weloverwogen investeringsbeslissingen.