Wat zijn Heikin Ashi candles?

Wat is Heikin Ashi?

Heikin Ashi is een geavanceerde kaarstechniek, ook wel bekend als een candlestick-methode, die wordt gebruikt bij technische analyses om trends in financiële markten beter te identificeren. Deze methode helpt traders om markttrends duidelijker te zien en ruis te verminderen, waardoor het eenvoudiger wordt om beslissingen te nemen. De voorkeur voor het gebruik van een bepaalde candlestick-techniek bij technische analyses is persoonlijk en kan van persoon tot persoon verschillen. De keuze voor bijvoorbeeld Heikin Ashi kan afhangen van wat men heeft geleerd of simpelweg wat iemand prettiger vindt werken.

Wat is Heikin Ashi?

Heikin Ashi, wat "gemiddelde balk" betekent in het Japans, is een techniek die gebruik maakt van aangepaste candlestick-diagrammen om de huidige trend weer te geven. In tegenstelling tot standaard candlesticks, die elke periode afzonderlijk tonen, worden Heikin Ashi-kaarsen berekend op basis van gemiddelde prijsgegevens, waardoor trends vloeiender en visueel aantrekkelijker worden.

Heikin Ashi chart met candlesticks als technische analysetool

Hoe worden Heikin Ashi-kaarsen berekend?

De Heikin Ashi-kaarsen worden berekend met behulp van vier elementen: open, high, low en close. De formules zijn als volgt:

  • Close = (Open + High + Low + Close) / 4
  • Open = (Open van de vorige kaars + Close van de vorige kaars) / 2
  • High = Max(High, Open, Close)
  • Low = Min(Low, Open, Close)

Deze berekening zorgt ervoor dat de kaarsen een vloeiendere weergave geven van de prijsactie, wat helpt bij het identificeren van trends.

Voordelen van Heikin Ashi

  • Trend Identificatie: Heikin Ashi maakt het gemakkelijker om trends te identificeren door ruis te verminderen en duidelijke signalen te geven.
  • Visuele Duidelijkheid: De kaarsen zijn vloeiender, wat helpt bij het zien van de algemene trendrichting.
  •  Minder Valse Signalementen: Door het gladstrijken van prijsbewegingen, geeft Heikin Ashi minder valse signalen af in vergelijking met standaard candlestick-diagrammen.

Alternatieven voor Heikin Ashi

Naast Heikin Ashi zijn er andere methoden die traders kunnen gebruiken bij technische analyses:

  • Standaard Candlestick-diagrammen: Dit is de meest gebruikte methode, waarbij elke kaars de open, high, low en close van een bepaalde periode weergeeft.
    Meest gebruikte candles ook wel bekend als kaarsen
  • Renko-diagrammen: Deze diagrammen focussen op prijsveranderingen van een vaste omvang, onafhankelijk van de tijd.
    Wat zijn Renko diagrammen in een chart?
  • Kagi-diagrammen: Deze diagrammen tonen alleen significante prijsbewegingen en negeren kleinere fluctuaties.
    Wat zijn Kagi diagrammen in een chart?
  • Line Break-diagrammen: Deze methode laat alleen prijsveranderingen zien die een bepaalde drempel overschrijden.
    Wat zijn Line Break diagrammen in een chart?

Conclusie

Heikin Ashi is een krachtige tool voor traders die trends willen identificeren en ruis willen verminderen. Door het gebruik van gemiddelde prijsgegevens bieden Heikin Ashi-kaarsen een vloeiender en duidelijker beeld van de markttrends. Andere methoden zoals standaard candlestick-diagrammen, Renko-, Kagi- en Line Break-diagrammen kunnen ook nuttig zijn, afhankelijk van de specifieke behoeften en strategieën van de trader.