De Eindejaarsrally en invloed van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten met hun mogelijke invloed op de financiële markten
Artikelen | Financieel Specialisten | Investing Insights
Nick van Belzen
Artikelen | Financieel Specialisten | Investing Insights
10/16/2024
7 min
0

Eindejaarsrally 2024: Impact van Presidentsverkiezingen

10/16/2024
7 min
0

Het jaar 2024 belooft een bijzonder jaar te worden voor beleggers op de financiële markten. Niet alleen vanwege de gebruikelijke seizoensgebonden factoren die de eindejaarsrally vormgeven, maar ook door de invloed van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 November. De combinatie van deze twee krachtige invloeden – de eindejaarsrally en de verkiezingsonzekerheid – creëert een unieke dynamiek die zowel kansen als risico’s biedt voor beleggers en traders.

Wie staat er voor in de polls voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Harris of Trump? Inzichten in deze grafiek weergegeven

Bron: New York Times, Kamala Harris vs. Donald Trump: Latest Polls in 2024 Presidential Election - The New York Times (nytimes.com)

In dit uitgebreide artikel bespreken we waarom de eindejaarsrally in 2024 anders is dan voorgaande jaren, welke historische trends relevant zijn, en hoe de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen de financiële markten zal beïnvloeden. We duiken ook dieper in hoe beleggers hun strategieën kunnen aanpassen om succesvol te navigeren door deze complexe periode.

Wat is de Eindejaarsrally?

De eindejaarsrally is een fenomeen waarbij de aandelenmarkten vaak een stijging laten zien in de laatste weken van het jaar, vooral in december. Het wordt ook wel de Santa Claus Rally of het December Effect genoemd. Historisch gezien gebeurt dit wanneer beleggers optimistisch zijn over het komende jaar, ondersteund door factoren zoals belastingstrategieën, positieve marktsentimenten en institutionele portefeuillerotaties.

De eindejaarsrally kan worden gedreven door verschillende factoren, zoals:

  • Optimisme rond de feestdagen, wat leidt tot meer koopactiviteit.
  • Herinvestering van dividenden die veel beleggers aan het einde van het jaar ontvangen.
  • Window Dressing, waarbij institutionele beleggers hun portefeuilles aantrekkelijker maken door goed presterende aandelen te kopen.
  • Belastingplanningsstrategieën, zoals het verkopen van verlieslatende posities voor belastingvoordelen.

De rally is vaak positief voor aandelen, maar brengt ook volatiliteit met zich mee, afhankelijk van macro-economische ontwikkelingen en marktverwachtingen.

Waarom de Eindejaarsrally in 2024 Uniek is: De Invloed van de Presidentsverkiezingen

In 2024 wordt de eindejaar rally beïnvloed door een extra, krachtige factor: de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Verkiezingsjaren gaan vaak gepaard met verhoogde volatiliteit, aangezien beleggers reageren op mogelijke veranderingen in economisch beleid, belastingen en regelgeving. De verkiezingen van 2024 zijn extra beladen door de toegenomen politieke polarisatie en de onzekerheid over de toekomstige richting van het land, vooral als de race gaat tussen de Democratische Kamala Harris en de Republikeinse Donald Trump.

Historische Relatie Tussen Presidentsverkiezingen en Eindejaarsrally's

Wat is de invloed van de Amrikaanse verkiezingen op de eindejaarsrally op de financiële markten?

De Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden om de vier jaar plaats en overlappen vaak met de eindejaarsrally. In het verleden hebben verkiezingen bijgedragen aan verhoogde volatiliteit in de markten, omdat beleggers afwachten welk beleid de nieuwe president zal doorvoeren. Hier zijn enkele belangrijke trends:

  1. Verkiezingsonzekerheid en Volatiliteit
     Verkiezingsjaren gaan vaak gepaard met meer onzekerheid. Beleggers zijn terughoudender in hun keuzes omdat ze niet zeker weten hoe het economische beleid eruit zal zien. Deze onzekerheid kan voor extra volatiliteit zorgen, vooral in de maanden voorafgaand aan de verkiezingen. Zodra de uitslag echter duidelijk is, volgt er vaak een periode van opluchting en stabiliteit, wat de markten kan stimuleren.
  2. Positieve Impact na Verkiezingsuitslag
     Zodra de politieke onzekerheid wegvalt en duidelijk is wie de verkiezingen heeft gewonnen, reageren de markten vaak positief. Beleggers herpositioneren zich op basis van het verwachte beleid van de nieuwe regering, wat een eindejaarsrally kan versterken. Dit was bijvoorbeeld het geval in 2016, toen de verkiezing van Donald Trump leidde tot een stijging van de aandelenkoersen, mede vanwege zijn beloftes op het gebied van belastingverlaging en deregulering.
  3. Beurswinsten in het Vierde Verkiezingsjaar
     Het vierde jaar van een presidentiële termijn, zoals in 2024, is vaak positief voor de markten. Regeringen streven er meestal naar om de economie stabiel te houden in de aanloop naar de verkiezingen, wat een impuls kan geven aan de markten. Dit kan zich vertalen in een kortetermijnboost aan het einde van het jaar, vooral als economische cijfers zoals werkgelegenheid en bedrijfswinsten positief blijven.

De Verkiezingen van 2024: Unieke Factoren en Hun Invloed op de Markten

De presidentsverkiezingen van 2024 zijn om verschillende redenen uniek en kunnen de eindejaarsrally aanzienlijk beïnvloeden. Hier zijn enkele factoren die dit jaar een grote rol spelen:

Analyse op grafiek S&P500 om invloed van presidentsverkiezingen en eindejaarsrally weer te geven

1. Politieke Polarisatie en Onzekerheid

De Amerikaanse politiek is momenteel sterk gepolariseerd, en de verkiezingen van 2024 zullen naar verwachting een van de meest omstreden verkiezingen in de recente geschiedenis zijn. Deze polarisatie creëert meer onzekerheid voor beleggers, wat de volatiliteit kan verhogen. Beleggers zullen nauwlettend volgen wie de president wordt en welke partij de controle krijgt over het Congres, aangezien dit bepalend is voor toekomstige beleidsrichtlijnen.

2. Invloed van Economische Beleidsveranderingen

Belangrijke beleidskwesties, zoals belastingen, overheidsuitgaven, klimaatbeleid en regelgeving voor bedrijven, staan centraal in de verkiezingen van 2024. Beleggers anticiperen op de economische koers die de nieuwe regering zal varen. Afhankelijk van wie de verkiezingen wint, kan er een drastische verandering plaatsvinden in de verwachtingen voor sectoren zoals technologie, energie en gezondheidszorg.

3. Reactie van Centrale Banken

De Federal Reserve speelt een cruciale rol in de marktontwikkeling rond de verkiezingen. In 2024 zijn er nog steeds zorgen over inflatie en mogelijke renteverhogingen. De reactie van de Fed op de verkiezingsresultaten, in combinatie met de economische situatie, kan de markten aanzienlijk beïnvloeden. De vooruitzichten voor het monetaire beleid zullen nauwlettend gevolgd worden door beleggers, vooral als er aanwijzingen zijn dat de Fed haar beleid aanpast op basis van de politieke situatie.

Impact van de Presidentsverkiezingen op de Eindejaarsrally in 2024: Scenario’s en Verwachtingen

Hoe de presidentsverkiezingen de eindejaarsrally van 2024 beïnvloeden, hangt grotendeels af van de uitslag en hoe de markten hierop reageren. Hier zijn enkele mogelijke scenario’s:

1. Versterkte Rally na een Duidelijke Uitslag

Als de verkiezingsuitslag duidelijk is en zonder controverses verloopt, kunnen de markten positief reageren vanwege de stabiliteit die dat met zich meebrengt. Beleggers zullen hun zorgen over politieke onzekerheid laten varen en zich richten op de economische vooruitzichten voor 2025. Dit zou kunnen leiden tot een versterkte eindejaarsrally, waarin aandelenkoersen stijgen door anticipatie op nieuwe beleidsrichtlijnen en stimulerende maatregelen.

Invloed op de verandering van de S&P 500 per Amerikaanse president weergegeven in een tabel

Bron: De invloed van Amerikaanse presidenten op de financiële markten - Semmie

.nl2. Volatiliteit bij een Onbesliste of Betwiste Uitslag

Als de verkiezingsuitslag controversieel is of wordt aangevochten, kan dit leiden tot langdurige onzekerheid en verhoogde volatiliteit. Dit zou de eindejaarsrally kunnen afremmen, aangezien beleggers risicovolle activa mogelijk vermijden totdat er meer duidelijkheid is over de politieke toekomst. Een betwiste uitslag kan de markten in een neerwaartse spiraal brengen, waarbij beleggers hun toevlucht zoeken in veilige havens zoals obligaties of goud.

3. Invloed van Sectorale Verschillen

Afhankelijk van wie de verkiezingen wint, zullen bepaalde sectoren meer profiteren dan andere. Als een pro-business kandidaat wint, kunnen sectoren zoals technologie, energie en financiën profiteren van deregulering en belastingverlagingen. Aan de andere kant kunnen sectoren zoals gezondheidszorg en duurzame energie meer steun krijgen bij een kandidaat die zich richt op duurzaamheid en sociale hervormingen. Beleggers moeten in deze periode scherp zijn op welke sectoren het meeste voordeel halen uit de nieuwe politieke koers.

Wat Kunnen Beleggers Verwachten bij een Winst van Kamala Harris of Donald Trump?

De verkiezingsuitslag zal bepalend zijn voor het toekomstige economische beleid van de Verenigde Staten. Hier zijn de verwachtingen bij een overwinning van Kamala Harris of Donald Trump:

Kamala Harris: Continuïteit en Duurzaamheid

Als Kamala Harris de verkiezingen wint, zullen beleggers waarschijnlijk een voortzetting van veel van de huidige beleidslijnen verwachten, met nadruk op:

  • Hogere belastingen voor bedrijven en vermogende individuen, wat de winstgevendheid van grote ondernemingen kan drukken.
  • Meer regulering voor Big Tech en de financiële sector, wat negatieve gevolgen kan hebben voor technologiebedrijven en banken.
  • Stimulering van duurzame energie en groene technologieën, wat bedrijven in de hernieuwbare energiesector ten goede kan komen, maar nadelig kan zijn voor traditionele energiebedrijven.
  • Verhoogde overheidsuitgaven aan infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs, wat de economische groei kan stimuleren, maar mogelijk inflatiezorgen veroorzaakt.

Mogelijke Impact van Amerikaanse verkiezingsuitslag op Amerikaanse Economie aan de hand van het verwachte beleid

Donald Trump: Lage Belastingen en Deregulering

Als Donald Trump wordt herkozen, verwachten beleggers een terugkeer naar zijn eerdere beleid gericht op:

  • Belastingverlagingen en deregulering, wat grote bedrijven en sectoren zoals energie, financiën en technologie ten goede kan komen.
  • Pro-business beleid met een nadruk op binnenlandse energieproductie en deregulering van fossiele brandstoffen, wat vooral positief is voor traditionele energiebedrijven.
  • Protectionistisch handelsbeleid, dat bedrijven met internationale blootstelling zou kunnen treffen, vooral in sectoren zoals technologie en landbouw.
  • Lage rentevoeten, omdat Trump eerder druk heeft uitgeoefend op de Federal Reserve om de rente laag te houden ter bevordering van economische groei.

Beleggingsstrategieën voor de Eindejaarsrally in 2024

Gezien de unieke combinatie van de presidentsverkiezingen en de eindejaarsrally in 2024, is het cruciaal voor beleggers om zorgvuldig te plannen. Hier zijn enkele strategieën:

1. Volatiliteitstrading

De onzekerheid rondom de verkiezingen biedt kansen voor traders die inspelen op volatiliteit. Beleggers kunnen opties gebruiken om te profiteren van scherpe bewegingen, zowel opwaarts als neerwaarts.

2. Sectorale Positionering

Beleggers kunnen sectoren identificeren die waarschijnlijk profiteren van de verkiezingsuitslag. Technologie en energie kunnen bijvoorbeeld goed presteren onder een meer bedrijfsgerichte regering, terwijl duurzame energie en gezondheidszorg waarschijnlijk meer steun krijgen bij een progressieve regering.

3. Beschermende Beleggingen

Voor beleggers die zich zorgen maken over de volatiliteit, kunnen beschermende strategieën zoals stop-loss orders of het kopen van put-opties helpen om risico's te beperken.

Conclusie: Een Unieke en Dynamische Eindejaarsrally in 2024

De eindejaarsrally van 2024 belooft een uitzonderlijke periode te worden op de financiële markten, mede door de impact van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Beleggers die inzicht hebben in de wisselwerking tussen deze twee factoren, kunnen profiteren van de kansen en tegelijkertijd de risico’s beheersen die voortvloeien uit de volatiliteit van de verkiezingsonzekerheid. Door goed voorbereid te zijn en flexibel te handelen, kunnen beleggers hun portefeuilles versterken en de overgang naar 2025 succesvol navigeren.

Reacties
Categorieën