Voor- en nadelen van cryptocurrency’s

Voor- en nadelen van cryptocurrency’s

Het gebruik van cryptocurrency’s brengt net als andere financiële instrumenten voor- en nadelen met zich mee. Hieronder zijn enkele van de belangrijkste en veelvoorkomende voor- en nadelen op een rijtje gezet:


Voordelen:

 • Decentralisatie: Cryptocurrency’s maken gebruik van gedecentraliseerde blockchain-technologie. Het voordeel hiervan is dat er transacties gedaan kunnen worden zonder tussenkomst van een centrale autoriteit, zoals een overheid of bank.

 • Veiligheid: Cryptografie in combinatie met andere technologische ontwikkelingen binnen de cryptomarkt heeft er over het algemeen voor gezorgd dat transacties bij cryptocurrency’s veiliger zijn dan traditionele financiële transacties. Door de komst van blockchain-netwerken en de hieraan gerelateerde technieken is het moeilijker geworden om te frauderen of transacties te vervalsen.

 • Globale toegankelijkheid: Iedereen die verbinding heeft tot het internet heeft toegang tot cryptocurrency’s. Het hebben van een digitale wallet (crypto-rekening) en het doen van transacties is voor iedereen toegankelijk. Echter kunnen regelgeving en toezicht verschillen per regio of land.

 • Transparantie: Door het gebruik van blockchain-technologie is er meer transparantie ontstaan bij het doen van transacties, daarnaast is de transactiegeschiedenis onveranderlijk en openbaar. Dit geeft meer inzicht en vertrouwen tussen de verschillende partijen en voorkomt fraude.

 • Innovatie: Sinds de komst van cryptocurrency’s gaat de innovatie op dit gebied qua technische ontwikkelingen snel en continue door. Enkele innovaties zijn verschillende type consensusmechanismen, peer-to-peer technologie, blockchain-technologie, slimme contracten, technische oplossingen, de verschillende type cryptocurrency’s met ieder zijn eigen specifieke eigenschappen en nog vele andere innovaties die ontwikkeld zijn of nog in ontwikkeling zijn.


Nadelen:

 • Volatiliteit: Volatiliteit wordt bij cryptocurrency’s vaak gezien als een van de nadelige eigenschappen. De grote volatiliteit in prijs wordt gezien als een hoog risico die met aanzienlijke verliezen gepaard kunnen gaan. Echter wordt dit ook gezien als een mogelijkheid om hier van te profiteren en juist grote winsten te maken.

 • Regelgevingsonzekerheid: Door de komst van de relatief nieuwe snel groeiende cryptomarkt is passende regelgeving en toezicht een lastig punt. Doordat cryptocurrency’s globale toegankelijkheid bieden kunnen de regelgeving en toezicht per regio en land sterk variëren, wat op zijn beurt weer een vorm van onzekerheid met zich mee kan brengen. Het niet hebben van duidelijke nationale en internationale regelgeving is een van de nadelen die bij de cryptomarkt horen, dit tot er meer duidelijkheid is.

 • Beveiligingsrisico's: Blockchain-netwerken zijn relatief veilig, echter komen de meeste beveiligingsrisico’s voor bij individuele wallets (hot wallets) en transacties. Om de beveiliging te verhogen en minder vatbaar te zijn voor hacken en diefstal, is het aan te raden om cryptocurrency’s en NFT’s veilig op te slaan op goede hardware-wallets, cold-wallets of cold-storage.

 • Anonimiteit en misbruik: Sommige type cryptocurrency’s bieden een bepaalde vorm van anonimiteit wat een voordeel kan zijn, echter worden deze cryptocurrency’s ook gebruikt voor illegale doeleinden. De illegale doeleinden bij deze cryptocurrency’s zoals terrorisme financiering, witwassen of andere illegale activiteiten kunnen de cryptomarkt slechte publiciteit brengen en crypto acceptatie tegenwerken.

 • Technische complexiteit: De onbekendheid van nieuwe technieken en de soms lastig te begrijpen technologieën die binnen de cryptomarkt worden gebruikt, maakt het soms uitdagend voor gebruikers om cryptocurrency’s te begrijpen en goed te beheren. Het begrijpelijk en toegankelijk maken van cryptocurrency’s is dan ook een van de factoren waar hard aan gewerkt wordt binnen de ontwikkelingen van de cryptomarkt.

 • Energieverbruik: Een van de nadelen van sommige cryptocurrency’s is het hoge energieverbruik, door het gebruik van het Proof-of-Work consensusmechanisme is Bitcoin hier een voorbeeld van. Binnen de wereld van de cryptocurrency’s wordt er hard gewerkt aan het verminderen van het energieverbruik, energie-efficiënte cryptocurrency’s zijn hier een voorbeeld van.  

 • Schaalbaarheidsproblemen: Bij een toenemende vraag van gebruikers neemt de druk op schaalbaarheid en tot het doen van snelle transacties ook toe. Sommige cryptocurrency’s kunnen niet genoeg transacties per seconden verwerken om aan de vraag te voldoen. Schaalbaarheid is een van de belangrijke factoren waar oplossingen voor ontwikkeld worden en al ontwikkeld zijn. Sub-nets -en -ketens worden vaak gebruikt binnen het blockchain-ecosysteem voor het vergroten van de schaalbaarheid en snelheid van transacties.


Voor- en nadelen van cryptocurrency’s samengevat

Het is belangrijk op te merken dat de wereld van cryptocurrency’s snel evolueert en dat nieuwe ontwikkelingen de dynamiek van deze voor- en nadelen kunnen veranderen. Voor men gebruikmaakt van de cryptomarkt is het aan te raden om grondig onderzoek te doen en een goed begrip te hebben van de risico's en voordelen, voordat ze besluiten om met cryptocurrency’s te werken.

De afgelopen jaren, sinds het ontstaan van cryptocurrency’s, zijn er veel ontwikkelingen geweest en is de cryptomarkt met de bijbehorende volatiele marktbewegingen geworden wat het vandaag de dag is. Sommige experts geloven dat het gebruik en de groei van de cryptomarkt kan toenemen, dit door goede regelgeving, toenemende interesse en acceptatie van verschillende type beleggers, zoals institutionele beleggers, bedrijven en consumenten. De cryptomarkt is voortdurend in beweging, waarbij nieuwe cryptocurrency’s en toepassingen ontwikkeld worden en daarmee mogelijk nog meer voordelen kunnen bieden.