wat zijn Exchange Traded Notes?

Wat is een Exchange Traded Note (ETN)?

Een Exchange Traded Note (ETN) is een soort schuldinstrument dat wordt uitgegeven door een financiële instelling. In tegenstelling tot Exchange Traded Funds (ETF's) die een mandje van activa bevatten, zijn ETN's niet gedekt door onderliggende activa. In plaats daarvan beloven ETN-uitgevers om een rendement te bieden dat is gekoppeld aan een specifieke marktindex of een andere referentie, minus eventuele kosten.

ETN's worden net als aandelen verhandeld op de beurs en kunnen worden gekocht en verkocht gedurende de handelsuren. Ze bieden beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de prestaties van een index zonder direct in de onderliggende activa te beleggen.

Voordelen van Exchange Traded Notes (ETN)

  • Toegang tot moeilijk bereikbare markten: ETN's bieden beleggers toegang tot markten of indices die anders moeilijk te bereiken zijn, zoals grondstoffen of volatiliteitsindexen.
  • Geen tracking error: Omdat ETN's het rendement van de onderliggende index beloven, is er geen tracking error zoals bij ETF's. Dit betekent dat de prestaties van de ETN precies overeenkomen met die van de index, minus de kosten.
  • Flexibiliteit: ETN's kunnen intraday worden verhandeld, net als aandelen, waardoor beleggers snel kunnen reageren op marktveranderingen.

Nadelen van Exchange Traded Notes (ETN)

  • Kredietrisico: Het grootste nadeel van ETN's is het kredietrisico van de uitgever. Als de uitgever in gebreke blijft, kunnen beleggers hun volledige investering verliezen.
  • Kosten: ETN's kunnen hogere kosten met zich meebrengen dan ETF's, waaronder jaarlijkse beheer- en administratiekosten.
  • Liquiditeit: Sommige ETN's kunnen minder liquide zijn dan andere beursgenoteerde producten, wat kan leiden tot grotere spreads tussen bied- en laatprijzen.

Risico's van Exchange Traded Notes (ETN)

Het belangrijkste risico van een ETN is het kredietrisico van de uitgever. Aangezien ETN's schuldinstrumenten zijn, zijn ze afhankelijk van de kredietwaardigheid van de uitgevende instelling. Als de uitgever in gebreke blijft, kunnen beleggers hun volledige investering verliezen.

Daarnaast zijn ETN’s gevoelig voor marktrisico, net als andere beursgenoteerde producten. De waarde van een ETN kan bewegen aan de hand van de prestaties van de gekoppelde index en de algehele marktomstandigheden.

Wat zijn de Risico's en voordelen van Exchange Traded Notes?

Exchange Traded Notes vs. ETF's

Hoewel ETN's en ETF's beide verhandelbare producten zijn die indexprestaties volgen, zijn er enkele belangrijke verschillen:

  • Structuur: ETN's zijn schuldinstrumenten, terwijl ETF's beleggingsfondsen zijn die daadwerkelijk activa bezitten.
  • Kredietrisico: ETN's dragen het kredietrisico van de uitgever, terwijl ETF's dit risico niet hebben omdat ze daadwerkelijk activa bezitten.
  • Belastingbehandeling: ETN's kunnen soms belastingvoordelen hebben ten opzichte van ETF's, afhankelijk van het type belegging en de belastingwetgeving.

Voorbeelden van Exchange Traded Notes

Er zijn verschillende soorten ETN's beschikbaar, elk gekoppeld aan verschillende indices of markten. Enkele voorbeelden zijn ETN's die de prestaties volgen van grondstoffen, valuta's, volatiliteitsindexen en meer.

Samenvatting

Exchange Traded Notes (ETN's) zijn verhandelbare schuldinstrumenten die beleggers blootstelling bieden aan een specifieke index of referentie. Hoewel ze aantrekkelijke mogelijkheden kunnen bieden, brengen ze ook aanzienlijke risico's met zich mee, vooral wat betreft het kredietrisico van de uitgever. Beleggers moeten deze factoren zorgvuldig overwegen voordat ze in ETN's investeren.