Wat is Koers-Winstverhouding (P/E-ratio) en hoe berekenen we dit? Volledige uitleg in dit artikel

Koers-winstverhouding (P/E Ratio) Uitleg, Berekening & Voorbeelden

Wat is de Koers-Winstverhouding (P/E-ratio)?

De koers-winstverhouding (P/E-ratio) is een veelgebruikte indicator in de wereld van beleggen en vormt een van de fundamenten voor het beoordelen van de waardering van een aandeel. De koers-winstverhouding laat zien hoeveel een belegger bereid is te betalen voor elke euro winst die een bedrijf genereert. Dit maakt het een nuttige maatstaf voor het beoordelen van de waarde van een bedrijf en het vergelijken van bedrijven binnen dezelfde sector of industrie.

De P/E-ratio kan worden gebruikt door zowel lange termijnbeleggers als traders. Terwijl lange termijnbeleggers de koers-winstverhouding gebruiken om de waardering van bedrijven over langere tijdsperioden te beoordelen, kan het voor traders dienen als een tool om te identificeren welke aandelen op korte termijn mogelijk onder- of overgewaardeerd zijn.

Wat is de Koers-Winstverhouding (P/E-ratio), betekenis en uitleg

De Formule van de Koers-Winstverhouding

De koers-winstverhouding berekenen is een eenvoudige maar effectieve manier om te begrijpen hoe een aandeel gewaardeerd wordt in relatie tot de winst die het bedrijf genereert. De formule is:

Koers-Winstverhouding (P/E-ratio) = Huidige Aandeelkoers / Winst per aandeel (WPA)

  • Aandeelkoers: Dit is de actuele marktprijs van één aandeel.
  • Winst per aandeel (WPA): Dit wordt berekend door de totale netto winst van het bedrijf te delen door het aantal uitstaande aandelen.

Voorbeeld van het Berekenen van de Koers-Winstverhouding

Laten we een voorbeeld nemen om de koers winst verhouding te berekenen:

Stel dat het aandeel van een bedrijf momenteel wordt verhandeld voor €100, en de winst per aandeel (WPA) over het laatste jaar was €10. De koers-winstverhouding is dan:

P/E-ratio = €100 / €10 = 10

Dit betekent dat beleggers bereid zijn €10 te betalen voor elke euro winst die het bedrijf maakt.

Het is belangrijk op te merken dat deze ratio alleen zo waardevol is als de achterliggende gegevens. Een vertekend beeld van de winst kan de koers-winstverhouding aanzienlijk beïnvloeden.

Een voorbeeld berekening van de koers winst verhouding

Wat Zegt de Koers-Winstverhouding?

De koers-winstverhouding geeft beleggers een idee van hoe duur of goedkoop een aandeel is in verhouding tot de winst die het bedrijf genereert. Een lage koers-winstverhouding kan erop wijzen dat een aandeel ondergewaardeerd is, wat betekent dat het bedrijf mogelijk winstgevender is dan de markt op dit moment aanneemt. Aan de andere kant kan een hoge koers-winstverhouding erop duiden dat een aandeel overgewaardeerd is, wat suggereert dat beleggers meer betalen dan de werkelijke waarde van het aandeel op basis van de huidige winsten.

Het is belangrijk om te beseffen dat de koers-winstverhouding alleen een waardevolle maatstaf is als deze in de juiste context wordt geplaatst. Bijvoorbeeld, een hoge P/E-ratio kan gerechtvaardigd zijn als beleggers verwachten dat het bedrijf in de toekomst aanzienlijk zal groeien.

Wat is een Goede Koers-Winstverhouding?

Een veel gestelde vraag onder beleggers is: wat is een goede koers winst verhouding? Het antwoord is echter niet altijd eenvoudig, omdat dit sterk afhankelijk is van de sector waarin het bedrijf opereert, de marktomstandigheden en de groeiverwachtingen.

  • Traditionele industrieën zoals de maakindustrie of nutsbedrijven hebben vaak lagere koers-winstverhoudingen, variërend tussen de 10 en 20. Dit komt omdat deze bedrijven over het algemeen stabiele, maar langzame groeiers zijn.
  • Groeisectoren zoals technologie of biotech hebben vaak hogere koers-winstverhoudingen, soms boven de 30. Dit komt doordat beleggers hogere toekomstige winstgroei verwachten.

Als vuistregel wordt een koers-winstverhouding tussen 15 en 25 als gemiddeld beschouwd voor de meeste bedrijven, maar dit verschilt sterk per sector. Daarom is het essentieel om de koers-winstverhouding van een bedrijf altijd te vergelijken met die van sectorgenoten om te bepalen of het aandeel onder- of overgewaardeerd is.

Verschillende Soorten P/E-ratio’s

Er zijn verschillende manieren waarop de P/E-ratio kan worden berekend, afhankelijk van welke winstcijfers worden gebruikt:

  1. Trailing P/E-ratio: Dit is de meest voorkomende variant en gebruikt de werkelijke winsten van de afgelopen 12 maanden. Dit geeft beleggers een realistisch beeld van hoe een bedrijf presteerde, maar houdt geen rekening met toekomstige ontwikkelingen.
  2. Forward P/E-ratio: Hierbij wordt de verwachte winst voor de komende 12 maanden gebruikt. Deze versie geeft een indicatie van hoe beleggers de toekomstige winstgroei van een bedrijf inschatten. Het nadeel is dat het afhankelijk is van winstverwachtingen, die soms te optimistisch kunnen zijn.
  3. Shiller P/E-ratio: Deze minder bekende versie maakt gebruik van gemiddelde winsten over een periode van 10 jaar, gecorrigeerd voor inflatie. Dit helpt beleggers de volatiliteit van winsten te omzeilen en biedt een langere termijn perspectief.

overzicht van de verschillende soorten koers winstverhoudingen

Limitaties van de Koers-Winstverhouding

Hoewel de koers-winstverhouding een krachtig hulpmiddel is, kent het enkele belangrijke beperkingen:

  • Geen Rekening met Groei: De koers-winstverhouding vertelt je niets over de groeivooruitzichten van een bedrijf. Een bedrijf met een hoge P/E-ratio kan snel groeien en in de toekomst zijn hoge waardering waarmaken, terwijl een bedrijf met een lage P/E-ratio mogelijk geen groeimogelijkheden meer heeft.
  • Winstverstoringen: Eenmalige kosten of winsten, zoals de verkoop van activa of juridische schikkingen, kunnen de winst per aandeel beïnvloeden, waardoor de koers-winstverhouding vertekend raakt.
  • Sectorale Verschillen: Wat als een hoge koers-winstverhouding wordt beschouwd in de ene sector, kan als laag worden gezien in een andere. Dit maakt het noodzakelijk om de koers-winstverhouding altijd te vergelijken binnen de sector waarin het bedrijf opereert.

Voorbeeld: Koers-Winstverhouding in de Praktijk

Stel je voor dat je twee technologiebedrijven onderzoekt:

  • Bedrijf A heeft een aandeelkoers van €50 en een WPA van €5, wat een koers-winstverhouding van 10 geeft.
  • Bedrijf B heeft een aandeelkoers van €150 en een WPA van €10, wat resulteert in een koers-winstverhouding van 15.

Hoewel Bedrijf A een lagere P/E-ratio heeft, betekent dit niet automatisch dat het bedrijf beter is om in te beleggen. Als Bedrijf B bijvoorbeeld hogere groeivooruitzichten heeft, kunnen beleggers bereid zijn om een hogere prijs te betalen voor de toekomstige winstgroei. Het is dus cruciaal om niet alleen naar de P/E-ratio te kijken, maar ook naar andere financiële indicatoren zoals de verwachte winstgroei, de kasstroom, en de schuldenpositie van het bedrijf.

Conclusie over Koers-Winstverhouding (P/E-ratio) Samengevat

De koers-winstverhouding is een van de meest waardevolle indicatoren die beleggers en traders kunnen gebruiken om de waardering van een aandeel te beoordelen. Het biedt snel inzicht in hoeveel beleggers bereid zijn te betalen voor elke euro winst die een bedrijf genereert. Door de koers-winstverhouding te berekenen en te vergelijken met andere bedrijven in dezelfde sector, kunnen beleggers weloverwogen beslissingen nemen over hun beleggingen. Hoewel de koers-winstverhouding een nuttige maatstaf is, is het belangrijk om deze te gebruiken in combinatie met andere financiële kengetallen en analyses voor een compleet beeld van de gezondheid en groeipotentie van een bedrijf.