Wat zijn Maker- en Taker Fees?

Wat zijn Maker- en Taker Fees?

Maker- en Taker fee zijn kostenstructuren die worden gebruikt op handelsplatformen, zoals bij brokers en crypto exchanges, om transacties te verwerken.

Wat zijn Maker- en Taker Fees?

Maker Fee: Dit is de vergoeding die een belegger of trader betaalt wanneer hij een order plaatst die niet direct wordt uitgevoerd. Makers voegen liquiditeit toe aan het orderboek door limit orders te plaatsen.

Taker Fee: Dit is de vergoeding die een belegger of trader betaalt wanneer hij een order plaatst die onmiddellijk wordt uitgevoerd tegen een bestaande order in het orderboek. Takers halen liquiditeit weg uit het orderboek door market orders te plaatsen.

Voorbeeld van Maker- en Taker Fees

Stel dat een handelaar een limit order plaatst om een aandeel te kopen voor €5,000 (maker). Als een andere handelaar vervolgens een market order plaatst en deze limit order van €5,000 overeenkomt, betaalt deze handelaar een taker fee.

Belang van Maker- en Taker Fees

Maker- en Taker fees helpen brokers, exchanges en makelaars om handelsactiviteiten te stimuleren en liquiditeit te behouden. Makers worden vaak beloond met lagere fees dan takers om het plaatsen van limit orders aan te moedigen.