Wat is risk reward en hoe wordt het berekend?

Wat is Risk Reward?

De term "Risk Reward" geeft de verhouding aan tussen het mogelijke risico en de potentiële beloning bij een belegging of trade. Deze verhouding helpt beleggers en traders om beslissingen te nemen door de risico's af te wegen tegen de mogelijke winsten en/of verliezen. Risk Reward is een belangrijk onderdeel van risicomanagement en helpt bij het beschermen van je kapitaal. Hieronder volgt een uitgebreide uitleg van het begrip "Risk Reward".

Wat is Risk Reward?

Risk Reward Ratio is een belangrijk begrip in de wereld van beleggen en trading. Het geeft aan hoeveel risico een belegger bereid is te nemen om een bepaalde beloning te kunnen behalen. Deze ratio wordt berekend door het potentiële verlies (risico) te delen door de mogelijke winst (beloning).

Hoe wordt de Risk Reward Ratio berekend?

De Risk Reward Ratio wordt berekend met de volgende formule:

hoe wordt de Risk Reward Ratio berekend?

Bijvoorbeeld, als je een aandeel koopt voor €100 en je stelt een stop-loss in op €90 (om je verlies te beperken tot €10), en je verwacht dat het aandeel kan stijgen naar €120 (potentiële winst van €20), dan is de Risk Reward Ratio:

€10/€20 = 0.5

Dit betekent dat er voor elke euro die geriskeerd wordt, er een potentiële beloning van twee euro te behalen is. In termen van risicomanagement is het belangrijk om deze verhouding te begrijpen om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. Meer lezen over risicomanagement klik hier.

De grafiek in de volgende afbeelding geeft iets meer diepgang over de verhoudingen van de Risk Reward Ratio.

Tabel met overzicht Risk Reward Ratio met Risk Units en Win Rate

Waarom is de Risk Reward Ratio belangrijk?

  • Beoordelen van Trades: De Risk Reward Ratio helpt beleggers en traders om alleen die trades te selecteren die een gunstige verhouding hebben tussen risico en beloning. Dit kan helpen om de kans op winstgevendheid te vergroten.
  • Kapitaalbescherming: Door het gebruik van een gunstige Risk Reward Ratio, kunnen beleggers hun kapitaal beter beschermen tegen grote verliezen. Het helpt om weloverwogen beslissingen te nemen in plaats van impulsieve acties te ondernemen. Dit is een belangrijk aspect van risicomanagement. Daarnaast kan dit bijdragen aan een gezonde mindset en psychologie van traders.
  • Verhoogde Winstratio: Een goede Risk Reward Ratio kan bijdragen aan een hogere winstratio over meerdere trades. Zelfs als niet elke trade winstgevend is, kunnen de winsten uit succesvolle trades de verliezen van niet-succesvolle trades compenseren. Consistentie is hierbij een belangrijke factor die kan bijdragen aan winstgevendheid.

Praktische toepassing van Risk Reward en Risk Units

Bij het plannen van een trade of investering is het belangrijk om zowel de potentiële winsten als de mogelijke verliezen te overwegen. Dit kan gedaan worden door technische analyses uit te voeren, zoals het gebruik van support- en resistance niveaus, om beter inzicht te krijgen in de prijsbewegingen. Daarnaast kan het gebruik van risk units, een vaste hoeveelheid kapitaal die je bereid bent te riskeren per trade, helpen om je risico consistent te beheren.

Conclusie

De Risk Reward Ratio is een cruciaal instrument voor beleggers en traders die streven naar een evenwichtige en strategische benadering van hun handelsactiviteiten. Door aandacht te besteden aan deze ratio en het concept van risk units te integreren, kunnen beleggers beter geïnformeerde beslissingen nemen en hun kansen op succes op de financiële markten vergroten. Effectief risicomanagement begint met een goed begrip van de Risk Reward Ratio.

Iedere goede cursus, masterclass of andere vorm van educatie die dit onderwerp behandeld zullen allemaal het belang van Risk Units en Risicomanagement uitlichten. Vergelijk de beste beleggen en traden educaties op onze vergelijkingspagina’s, klik hier.