Welke verschillende accounttypes zijn er?

Verschillende accounttypes

Verschillende soorten beleggers kunnen behoefte hebben aan verschillende soorten accounttypes. Geheel afhankelijk van de manier van beleggen, ervaring, verschillende financiële instrumenten en persoonlijke achtergrond zijn er verschillende accounttypes ontwikkeld. Hieronder worden enkele van de bekendere accounttypes die brokers, makelaars of exchanges kunnen aanbieden uitgelicht: 

  • Standaardaccount: Het standaardaccount is het meest voorkomende en aangeboden accounttype, het is geschikt voor de meeste beleggers. Dit type account wordt ook wel “Cash account” genoemd en staat bekend om de toegang die het verschaft tot de basisfuncties van een broker, makelaar of exchange.

  • Margin-account: Een margin-account maakt het voor beleggers mogelijk om geld te lenen van hun broker, makelaar of exchange en op die manier grotere posities te kunnen innemen. Dit accounttype wordt vaak gebruikt door actieve beleggers en traders. Aan een margin-account zijn risico’s verbonden, het is dan ook belangrijk bij het gebruik hiervan goed op de hoogte te zijn van de werking van margehandel. Active beleggers en traders maken vaak gebruik van risicomanagement, dit is een techniek die helpt bij het beperken en afdekken van risico’s.

  • Funded-account: Ook wel bekend als gefinancierd account. Het is een beleggingsaccount waarbij de belegger kapitaal heeft geïnvesteerd om te handelen of te beleggen, waardoor ze toegang krijgen tot extra handelsmogelijkheden of hefboomwerking. Brokers, Exchanges en Makelaars die dit aanbieden geven beleggers vaak de mogelijkheid om met een relatief kleine inleg beschikking te krijgen over een door de broker gefinancierd groter account. Uiteraard zijn hier strikte voorwaarden aan verbonden voor de gebruiker van dit accounttype.

  • Demo-account: Een Demo-account is ook wel bekend als paper-trade account. Dit accounttype is geen echt handelsaccount, maar dient als een simulatieaccount waarbij het mogelijk is om te oefenen met nep geld. Het is een goede manier, en zeker voor beginners, om te oefenen en bekend te raken met de werking van het platform en strategieën te oefenen voordat er met echt geld belegd of ge-traded wordt.

  • Mini-account: Er zijn brokers, makelaars en exchanges die een mini-account aanbieden. Dit is een accounttype die meestal bedoel is voor beginnend beleggers of beleggers die beperkte middelen tot hun beschikking hebben. Het geeft de mogelijkheid om met een lagere minimale stortingsvereisten en kleinere transacties te kunnen uitvoeren. Dit geeft onder andere beginnende beleggers de ruimte om met minder kapitaal te kunnen beginnen.

  • VIP- of Premium-account: Dit is een type beleggingsaccount dat vaak wordt gebruikt door ervaren beleggers met aanzienlijke kapitaalbedragen. Het VIP- of Premium account geeft beleggers bepaalde voordelen en toegang tot lagere handelskosten, geavanceerde en complexere handelsinstrumenten en een hogere mate van klantenservice. Dit kan onder andere persoonlijke ondersteuning zijn, waarbij beleggers direct advies en assistentie krijgen van beleggingsprofessionals.

  • Islamitisch account: Dit is een accounttype dat speciaal ontworpen is voor islamitische beleggers die willen investeren in overeenstemming met de principes van de islamitische financiën. Deze accounts houden rekening met de islamitische wetgeving, hierin is onder andere een verbod op gokken en het betalen of ontvangen van rente opgenomen.

  • Managed account: Dit is een accounttype dat vaak beheert wordt door een professionele vermogensbeheerder namens de eigenaar van het account. Dit is een account dat bedoeld is voor beleggers die niet zelfstandig willen beleggen, maar dit laten doen door een professionele financiële beheerder.

De specifieke kenmerken en variatie van de aangeboden accounttypes kunnen verschillen per broker, makelaar of exchange. Zorg ervoor dat het accounttype waar voor gekozen wordt, past bij de beleggingsbehoeften en financiële doelen.