Wat is een microkrediet, volledige uitleg en betekenis

Wat is een Microkrediet? Betekenis, Voordelen en Voorbeelden

Microkrediet is een financieel instrument dat kleine leningen verstrekt aan ondernemers die geen toegang hebben tot traditionele bankleningen. Het wordt veel gebruikt in ontwikkelingslanden om mensen zonder onderpand of kredietwaardigheid toch de mogelijkheid te geven om een bedrijf op te starten of uit te breiden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een microkrediet is, hoe het werkt, de voordelen, de rol van microfinancieringsinstellingen (MFI's), en hoe beleggers betrokken kunnen raken bij microkredietprojecten.

Wat is een Microkrediet? Betekenis en Context

De term microkrediet, ook wel microfinanciering genoemd, verwijst naar de verstrekking van kleine leningen aan mensen die geen toegang hebben tot traditionele bankleningen. Deze leningen worden meestal verstrekt aan ondernemers in ontwikkelingslanden die beperkte financiële middelen hebben, maar wel een levensvatbaar bedrijfsconcept. Het idee achter microkredieten is dat zelfs kleine bedragen een grote impact kunnen hebben op de economische zelfstandigheid van individuen en gemeenschappen.

Nobelprijs voor Muhammad Yunus voor Mircokrediet

Microkredieten ontstonden in de jaren zeventig, toen de econoom en Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus het concept voor het eerst introduceerde in Bangladesh via de Grameen Bank. Het doel was om armen te helpen door hen kleine leningen te verstrekken zonder de noodzaak van onderpand, zodat ze kleinschalige bedrijven konden starten. Dit bleek een succes en microfinanciering is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.

Hoe Werkt een Microkrediet?

Microkredieten worden doorgaans verstrekt door microfinancieringsinstellingen (MFI's), die leningen aanbieden aan mensen met beperkte financiële middelen. Deze instellingen zijn vaak non-profitorganisaties, maar sommige zijn ook commerciële instellingen of worden gefinancierd door particuliere beleggers en overheden.

De kernaspecten van een microkrediet zijn:

  1. Lening zonder onderpand: Microkredieten worden verstrekt zonder de vereiste van onderpand. Dit maakt ze aantrekkelijk voor mensen die geen eigendommen hebben om als zekerheid te bieden.
  2. Kleine bedragen: De leningen zijn relatief klein, vaak variërend van $100 tot enkele duizenden dollars, afhankelijk van de regio en de behoeften van de kredietnemer.
  3. Flexibele terugbetalingsschema's: Omdat de leners vaak ondernemers zijn met onregelmatige inkomens, bieden MFI's vaak flexibele terugbetalingsschema's aan om aan te sluiten bij de cashflow van het bedrijf.
  4. Groepsleningen: In veel gevallen worden microkredieten verstrekt aan groepen mensen, waarbij elke persoon in de groep verantwoordelijk is voor elkaars lening. Dit vergroot de kans dat de lening wordt terugbetaald, aangezien groepsdruk een belangrijke rol speelt in het succes van deze structuur.

Microfinancieringsinstellingen (MFI's): Hun Rol en Belang

Microfinancieringsinstellingen (MFI's) vormen de ruggengraat van de microkrediet industrie. Ze bieden leningen aan de armen en financieel uitgesloten mensen, maar hun rol gaat verder dan alleen het verstrekken van krediet. Veel MFI's bieden ook educatieve programma's aan, zoals training in financiële geletterdheid, ondernemersvaardigheden en advies over bedrijfsbeheer. Deze begeleiding is essentieel voor het succes van de ondernemers, omdat velen van hen niet over de noodzakelijke kennis of ervaring beschikken om een bedrijf succesvol te runnen.

Wat is de rol en het belang van microkrediet

Typen Microfinancieringsinstellingen:

  1. Non-profitorganisaties: Veel MFI's opereren als non-profitorganisaties die financiering krijgen van donoren, internationale ontwikkelingsorganisaties en NGO's. Hun doel is voornamelijk sociaal, gericht op armoedebestrijding en economische ontwikkeling.
  2. Commerciële MFI's: Er zijn ook commerciële microfinancieringsinstellingen die een winstoogmerk hebben. Deze instellingen verstrekken leningen tegen rente en streven naar een evenwicht tussen sociale impact en financieel rendement voor hun beleggers.
  3. Coöperaties: In sommige gevallen werken MFI's op coöperatieve basis, waarbij leden gezamenlijk fondsen beheren en leningen verstrekken binnen hun gemeenschap.

De rol van MFI's is niet alleen om financiële diensten te verlenen, maar ook om financiële inclusie te bevorderen, economische groei te stimuleren en werkgelegenheid te creëren in gemeenschappen die anders beperkte toegang zouden hebben tot formele financiële markten.

De Voordelen van Microkredieten

Het concept van microkrediet biedt een breed scala aan voordelen, zowel voor de leners als voor de bredere gemeenschap en zelfs beleggers. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

  1. Economische Zelfstandigheid: Door het verstrekken van microkredieten krijgen ondernemers in ontwikkelingslanden de kans om economische zelfstandigheid te bereiken. Door een eigen bedrijf te starten, kunnen ze inkomsten genereren en hun levensstandaard verbeteren.
  2. Vermindering van Armoede: Microkredieten helpen om armoede te bestrijden door mensen zonder toegang tot traditionele financiering in staat te stellen kapitaal te lenen voor ondernemingen die anders niet zouden bestaan. Dit leidt tot hogere inkomens, betere toegang tot gezondheidszorg en onderwijs voor hun gezinnen.
  3. Versterking van Gemeenschappen: Wanneer ondernemers hun bedrijf uitbreiden, creëren ze werkgelegenheid binnen hun gemeenschap. Dit kan bijdragen aan een bredere economische ontwikkeling in de regio, wat weer leidt tot verbeterde infrastructuur en betere toegang tot basisvoorzieningen zoals water en elektriciteit.
  4. Verbetering van de Positie van Vrouwen: Microkredieten richten zich vaak specifiek op vrouwen, omdat zij een van de meest financieel uitgesloten groepen zijn in ontwikkelingslanden. Vrouwen die toegang hebben tot microkredieten, kunnen hun eigen inkomen genereren en daarmee hun sociale en economische positie versterken.

Microkrediet Beleggen: Impact Investing met Financieel Rendement

Voor beleggers biedt microkrediet een kans om te beleggen in projecten die zowel sociaal als financieel rendement opleveren. Impact investing, zoals microkrediet vaak wordt genoemd, combineert de mogelijkheid om winst te maken met het creëren van een positieve impact op gemeenschappen.

Microkrediet beleggen en de impact met financieel rendement

Beleggen in microkredieten kan plaatsvinden via gespecialiseerde fondsen of platformen die fungeren als tussenpersonen tussen beleggers en MFI's. Deze platforms verzamelen kapitaal van beleggers en verstrekken dit vervolgens aan MFI's, die het geld uitlenen aan ondernemers. Beleggers ontvangen rendement op basis van de rente die de ondernemers betalen over hun leningen.

De risico’s bij microkredietbeleggingen zijn over het algemeen beperkt, aangezien MFI's strenge processen hanteren om kredietnemers te selecteren en terugbetalingen te beheren. Bovendien is de terugbetalingsgraad bij microkredieten doorgaans hoog, met sommige MFI's die terugbetalingspercentages van meer dan 95% rapporteren.

Voorbeelden van Succesvolle Microkredietprogramma's

  1. Grameen Bank in Bangladesh: Deze bank, opgericht door Muhammad Yunus, wordt beschouwd als een van de eerste en meest succesvolle microfinancieringsprogramma's ter wereld. De Grameen Bank heeft miljoenen mensen geholpen om uit de armoede te ontsnappen door microkredieten te verstrekken zonder onderpand.
  2. BRAC (Bangladesh Rural Advancement Committee): BRAC is een van de grootste NGO's ter wereld en biedt microkredieten aan ondernemers in verschillende ontwikkelingslanden, met een focus op het bevorderen van onderwijs en gezondheid naast economische groei.
  3. Kiva: Kiva is een online platform dat individuen in staat stelt om microkredieten te verstrekken aan ondernemers over de hele wereld. Via het platform kunnen mensen rechtstreeks geld uitlenen aan kredietnemers in ontwikkelingslanden, en de terugbetalingen worden direct aan de leningverstrekkers overgemaakt.

Conclusie over Microkrediet Samengevat

Microkrediet is een krachtig financieel instrument dat economische kansen creëert voor mensen zonder toegang tot traditionele financiële diensten. Door te investeren in microkrediet of betrokken te raken bij microfinanciering, kunnen zowel individuele beleggers als instellingen bijdragen aan het verminderen van armoede en het stimuleren van economische groei in ontwikkelingslanden. Bovendien biedt microkrediet de kans om financieel rendement te behalen door deel te nemen aan impact investing.

De toekomst van microkrediet ziet er veelbelovend uit, aangezien steeds meer bedrijven, non-profitorganisaties en overheden de potentie van microfinanciering erkennen als een middel om inclusieve economische groei te bevorderen. Het biedt een unieke kans om een verschil te maken in het leven van miljoenen mensen wereldwijd.