Futures, een financieel instrument wat zijn het?

Alles wat je moet weten over Futures

Futures zijn gestandaardiseerde contracten die worden afgesloten tussen kopers en verkopers. Deze contracten bevatten de verplichting om een fysiek product in de toekomst af te nemen of te leveren tegen een vastgestelde prijs en op een specifieke datum. Futures-contracten worden verhandeld op gereguleerde beurzen zoals de Eurex of Chicago Mercantile Exchange (CME).

Het gebruik van futures dient meerdere doelen: het ontdekken van prijzen, het beschermen tegen volatiliteit, het beheren van risico’s en het speculeren op onderliggende activa. Futures kunnen verhandeld worden op diverse onderliggende activa zoals grondstoffen, valuta, aandelen en rentetarieven. Dus, wat zijn futures precies? Laten we dieper ingaan op de futures betekenis en werking.

Wat is een Futures contract?

Soorten Futures

Op de financiële markten zijn er verschillende soorten futures beschikbaar, afgestemd op de onderliggende waarde van specifieke producten en financiële instrumenten. Hier zijn de meest voorkomende futures:

Aandelen Futures

Aandelen futures zijn contracten waarbij de onderliggende waarde gebaseerd is op individuele aandelen of een aandelenindex zoals de S&P 500. Beleggers kunnen speculeren op toekomstige prijsbewegingen van aandelen of indexen zoals de AEX of NASDAQ. Meer weten over aandelen en de aandelenmarkt, bekijk dan ons artikel hierover: Wat is de Aandelenmarkt? | Betekenis en Uitleg Aandelenmarkten (investingnomads.nl)

Obligatie Futures

Obligatie futures zijn contracten waarbij de waarde gebaseerd is op een obligatie of obligatie-index. Deze futures stellen beleggers in staat te speculeren op toekomstige rentetarieven of de waarde van obligaties.

Grondstoffen Futures

Grondstoffen futures zijn contracten waarbij de onderliggende waarde gebaseerd is op de toekomstige prijs van fysieke grondstoffen zoals ruwe olie, graan, koffie, en goud. Deze futures helpen kopers zich te beschermen tegen prijsschommelingen in de grondstoffenmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan futures oil contracten. Meer weten over grondstoffen, bekijk dan ons artikel hierover: Grondstoffen Beleggen: Gids voor Beginners en Gevorderden (investingnomads.nl)

Valuta Futures

Valuta futures zijn contracten waarbij de waarde gebaseerd is op wisselkoersen tussen verschillende valuta’s. Bedrijven en beleggers gebruiken deze futures om zich te beschermen tegen ongunstige wisselkoersbewegingen en om te profiteren van valutaprijsschommelingen.

Index Futures

Index futures zijn contracten waarbij de waarde gebaseerd is op een beursindex zoals de S&P 500, NASDAQ, AEX of Nikkei 225. Deze futures stellen beleggers in staat te speculeren op de prestaties van bredere markten in plaats van individuele aandelen. Voorbeelden zijn de futures sp 500.

Rente Futures

Rente futures zijn contracten waarbij de waarde gebaseerd is op de toekomstige waarde van rentetarieven of rente-instrumenten zoals schatkistpapier en bedrijfsobligaties. Beleggers kunnen speculeren op toekomstige veranderingen in rentetarieven.

Crypto Futures

Wat zijn futures crypto? Dit zijn contracten waarbij de onderliggende waarde gebaseerd is op cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum. Beleggers gebruiken deze futures om te speculeren op de prijsbewegingen van digitale valuta’s.

Wat is een futures contract in crypto?

Het Doel van Futures

Futures hebben vier hoofddoelen: hedging, speculatie, prijsontdekking en arbitrage. Laten we deze toepassingen nader bekijken:

Hedging met Futures

Hedging is een strategie om financiële risico’s te verminderen. Beleggers gebruiken derivaten zoals futures om mogelijke verliezen door prijsvolatiliteit in activa, valuta’s of rentetarieven te compenseren.

Speculatie met Futures

Veel deelnemers op de futures-markt gebruiken deze markt om te speculeren op toekomstige prijsbewegingen van onderliggende activa. Beleggers kunnen profiteren van zowel stijgende (long-positie) als dalende (short-positie) prijzen. Dit is een belangrijk aspect van futures beleggen.

Prijsontdekking met Futures

Futures spelen een cruciale rol bij het vaststellen van marktprijzen voor onderliggende activa, vooral voor activa met hoge prijsvolatiliteit of zonder directe spotmarkt. Dit proces staat centraal in wat futures trading inhoudt.

Arbitrage met Futures

Arbitrageurs profiteren van prijsverschillen tussen futures-contracten en de spotmarkt door tegenovergestelde transacties uit te voeren. Dit vereist snelle actie en relatief weinig risico bij correct uitvoeren. Meer weten over arbitrage, bekijk dan ons artikel hierover: Arbitrage Betekenis: Arbitrage Betekenis: Wat is Arbitrage in Trading en Crypto? (investingnomads.nl)

Hoe Werkt een Futures-Contract?

Hoe werken futures precies? Een futures-contract bevat enkele belangrijke aspecten:

Onderliggend Actief

Een futures-contract is gekoppeld aan een onderliggende activa zoals een grondstof, index, valuta of aandeel, waarvan de prijs meebeweegt met het contract. Dit is essentieel voor futures grondstoffen, futures stocks, en andere vormen van futures.

Prijs en Vervaldatum

De prijs en de vervaldatum van het futures-contract zijn vooraf vastgesteld. De prijs noemen we de futures-prijs, en de datum de vervaldatum.

Kopers en Verkopers

Een koper van een futures-contract verwacht dat de prijs van het onderliggend actief zal stijgen, terwijl een verkoper verwacht dat de prijs zal dalen. Beide partijen kunnen winst maken door het actief te kopen of verkopen tegen een gunstige futures-prijs.

Margin en Hefboomwerking

Beide partijen moeten een margin storten, een aanbetaling die dient als zekerheid. Hefboomwerking stelt handelaren in staat om met grotere posities te handelen, hoewel dit zowel winsten als verliezen kan vergroten.

Wat is hefboomwerking bij Futures?

Mark-to-Market

Dit is een dagelijkse afrekening op basis van prijsveranderingen, waarbij handelaren winst of verlies bijwerken en eventueel extra margin moeten storten.

Fysieke Levering en Cash Settlement

Oorspronkelijk bedoeld voor fysieke levering, worden tegenwoordig de meeste futures-contracten gesloten via tegengestelde transacties of cash settlements om fysieke levering te vermijden.

Futures vs Forwards en Futures vs Options

Het is belangrijk om futures te onderscheiden van andere financiële instrumenten zoals forwards en opties.

  • Futures vs forwards: Beide zijn contracten voor toekomstige levering, maar futures zijn gestandaardiseerd en verhandeld op beurzen, terwijl forwards flexibel zijn en over-the-counter worden verhandeld.
  • Futures vs options: Bij opties heeft de koper het recht, maar niet de verplichting, om het onderliggende actief te kopen of verkopen, terwijl bij futures beide partijen verplicht zijn de transactie uit te voeren.

Voor- en Nadelen van Futures

Voordelen

  • Hefboomwerking: Maakt grote winsten en verliezen mogelijk met kleinere investeringen.
  • Diversificatie: Maakt het mogelijk om in verschillende regio’s en markten te beleggen.
  • Hedging: Beschermt beleggers tegen risico’s in hun portefeuille.

Nadelen

  • Risico & Complexiteit: Kan leiden tot grote verliezen door hefboomwerking en volatiliteit.
  • Kosten: Brengt transactiekosten, spread en margin-kosten met zich mee.
  • Liquiditeit: Gebrek aan liquiditeit kan hogere kosten en beperkte handelsmogelijkheden veroorzaken.

Conclusie

Futures zijn krachtige financiële instrumenten die worden gebruikt voor hedging, speculatie, prijsontdekking en arbitrage. Hoewel het gebruik van futures aanzienlijke voordelen biedt, is het belangrijk dat beleggers zich bewust zijn van de bijbehorende risico’s en kosten. Futures zijn complexe en risicovolle instrumenten die een grondige kennis van de markt en risicomanagement vereisen. Met deze futures uitleg heb je een stevige basis om te begrijpen wat futures zijn, hoe ze werken en hoe ze kunnen worden ingezet in verschillende markten zoals futures stocks, futures oil, en futures grondstoffen.