Wat is een Bullmarkt?

Wanneer is er een "Bull markt"?

Bij een bull markt hebben we te maken met een markt die in een opwaartse trend zit en gekenmerkt wordt door stijgende prijzen. Binnen de financiële wereld wordt deze term vaak gebruikt om aan te geven dat de marktprijzen op de langere termijn continue stijgen. Bij een bull markt zien we vaak dat de kopers, call- en long handelaren, de controle hebben. 

"Bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered" - Deze uitspraak wijst erop dat zowel stijgende (bull) als dalende (bear) markten kansen bieden voor winst, maar overdreven hebzucht kan leiden tot verliezen.

Een bull markt ontstaat, en wordt vaak in stand gehouden, door goede economische omstandigheden en positieve marktcondities. Bij een bull markt komt het voor dat bedrijven en financiële instellingen goed presteren en de financiële mogelijkheden zien om uit te breiden en grotere investering te doen. Dit soort gebeurtenissen, samen met andere effecten die binnen een bull markt ontwikkelen, kunnen voor een soort kettingreactie zorgen. Deze kenmerkende opstapeling van gebeurtenissen houden vaak de bull markt in stand en versterken de opwaartse markttrend.

Er zijn een aantal manieren om te bepalen of we ons in een bull markt begeven. Een handige manier om dit te bepalen is het doen van Technische Analyse. Hierdoor kan een duidelijke markttrend worden weergegeven op de hogere tijdframes. Als de trends in de markt naar boven wijzen is de kans groot dat we te maken hebben met een bull markt. Er zijn verschillende indicatoren die hier voor gebruikt kunnen worden, zoals trendlijnen, volume en andere technische-indicatoren. Bij het doen van deze analyse wordt er vaak gekeken naar de wat grotere tijdframes, zoals de dagen en weken, om een goed overzicht te hebben. 

Nog een andere indicatie voor een bull markt is het analyseren van het marktsentiment. Als het marktsentiment over het algemeen positief is kan dit een indicatie voor een bull markt zijn. Het sentiment geeft over het algemeen het gevoel van de gemiddelde belegger weer. Echter is marktsentiment gevoelig voor beïnvloeding door gebeurtenissen en kan marktsentiment een sterke invloed op de markt hebben.