Wat betekend in-the-money bij opties?

Wat zijn In-the-Money Opties? Begrijp de Betekenis en Voordelen

In-the-money is een term die gebruikt wordt in optiehandel en verwijst naar een situatie waarin een optie intrinsieke waarde heeft.

Wat betekent In-the-Money?

In-the-money (ITM) beschrijft een optie waarbij de huidige marktprijs van de onderliggende waarde gunstig is voor de houder van de optie. Voor call-opties betekent dit dat de huidige marktprijs van de onderliggende waarde hoger is dan de uitoefenprijs van de optie. Voor put-opties betekent dit dat de huidige marktprijs van de onderliggende waarde lager is dan de uitoefenprijs van de optie.

Voorbeeld van In-the-Money

Bijvoorbeeld, een call-optie met een uitoefenprijs van €50 op een aandeel dat momenteel wordt verhandeld voor €60 is in-the-money met €10 (€60 - €50).

Voordelen van In-the-Money Opties

  • Intrinsieke Waarde: In-the-money opties hebben intrinsieke waarde, wat betekent dat ze al een werkelijke waarde vertegenwoordigen.
  • Kans op Uitbetaling: Opties die in-the-money zijn hebben een hogere kans om bij het aflopen van het optiecontract winstgevend te zijn.

Gebruik van In-the-Money Opties

Beleggers gebruiken in-the-money opties vaak voor bepaalde strategieën zoals het vergroten van blootstelling aan winstgevende bewegingen van de onderliggende waarde met minder risico in vergelijking met out-of-the-money opties.

Conclusie

Het begrijpen van in-the-money opties kan erg handig zijn voor optiehandelaren, omdat het hen helpt bij het evalueren van optiestrategieën en het nemen van beslissingen op basis van de huidige marktprijs van de onderliggende waarde.