Wat is Out-of-the-Money (OTM) in Optiehandel?

Wat is Out-of-the-Money (OTM) in Optiehandel?

Out-of-the-money (OTM) is een term die gebruikt wordt in de optiehandel en verwijst naar een situatie waarin een optie geen intrinsieke waarde heeft. Voor call-opties betekent dit dat de huidige marktprijs van de onderliggende waarde lager is dan de uitoefenprijs van de optie. Voor put-opties betekent dit dat de huidige marktprijs van de onderliggende waarde hoger is dan de uitoefenprijs van de optie.

Wat betekent Out-of-the-Money?

Out-of-the-money (OTM) beschrijft een optie waarbij de huidige marktprijs van de onderliggende waarde niet gunstig is voor de houder van de optie. Dit betekent dat de optie geen intrinsieke waarde heeft en alleen waarde kan krijgen als de marktprijs van de onderliggende waarde in de toekomst beweegt richting de uitoefenprijs.

Voorbeeld van Out-of-the-Money

Bijvoorbeeld, een call-optie met een uitoefenprijs van €50 op een aandeel dat momenteel wordt verhandeld voor €40 is out-of-the-money met €10 (€50 - €40).

Kenmerken van Out-of-the-Money Opties

  • Geen Intrinsieke Waarde: OTM-opties hebben geen intrinsieke waarde op het moment van evaluatie.
  • Lagere Premie: De premie voor OTM-opties is doorgaans lager dan voor in-the-money opties vanwege de lagere kans op winstgevendheid bij aflopen.

Gebruik van Out-of-the-Money 

Opties beleggers kunnen OTM-opties gebruiken voor speculatie of als onderdeel van complexe optiestrategieën, zoals het inzetten op aanzienlijke marktbewegingen met beperkte initiële investeringen.

Conclusie

Het begrijpen van out-of-the-money opties is belangrijk voor optiehandelaren, omdat het hen helpt bij het plannen van strategieën die profiteren van verwachte toekomstige prijsbewegingen zonder significante huidige kosten