Wat zijn Financiële instellingen en welke invloed hebben ze?

Wat zijn Financiële instellingen en wat doen ze?

De term financiële instellingen wordt vaak gebruikt als algemene benoeming voor zowel bedrijven, overheden en andere overkoepelende organisaties met een functie of rol binnen de financiële wereld. Financiële instellingen kunnen dus in essentie verschillen, echter zijn ze allemaal verbonden aan diverse financiële activiteiten en diensten.


Onderverdeling financiële instellingen

Hieronder worden enkele categorieën die onder financiële instellingen vallen uitgelicht:

  • Bedrijven: Bedrijven die kunnen worden aangeduid als financiële instellingen zijn vaak gericht op het leveren van diverse financiële diensten of producten. Dit kunnen financiële dienstverleningen zijn, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, kredietverstrekkers en beleggingsondernemingen. Ze leveren de financiële diensten en producten aan bedrijven, overheden, individuen en andere instanties.
  • Overheden: Overheden kunnen op verschillende manieren een actieve rol spelen binnen de financiële wereld, hierdoor vallen ze onder de term financiële instellingen. De rol die overheden als financiële instelling kunnen hebben is divers en kan bestaan uit het innen van belastingen, uitgeven van obligaties, het reguleren van de financiële sector en het beheren van publieke financiën.
  • Overkoepelende organisaties: Financiële instellingen die kunnen worden aangeduid als overkoepelende organisaties zijn vaak internationale financiële instellingen, centrale banken en regelgevende en toezichthoudende instellingen. Overkoepelende organisaties kunnen een brede rol hebben binnen de financiële wereld, zoals het stimuleren van monetaire stabiliteit, streven naar financiële stabiliteit, toezicht houden op financiële systemen en financiële ondersteuning bieden aan landen of regio’s.

Financiële instellingen kunnen worden gezien als bouwstenen en de fundatie van het financiële systeem. Financiële instellingen hebben ieder hun eigen specifieke taken en verantwoordelijkheden binnen dit systeem en hebben hier direct invloed op.

“Financiële educatie heeft een belangrijke rol, het stelt individuen in staat om weloverwogen beslissingen te nemen, de financiële wereld en eigen financiën te begrijpen.”

Meer weten over welke verschillende financiële instellingen er zijn en wat ze doen, lees het artikel "Verschillende financiële instellingen".