Wat is een Bearmarkt?

Hoe werkt een "Bear markt"?

Bij een bear markt hebben we te maken met een markt die in een neerwaartse trend zit en gekenmerkt wordt door dalende prijzen. Binnen de financiële wereld wordt deze term vaak gebruikt om aan te geven dat de marktprijzen gedurende een relatief langere periode dalen. Bij een bear markt zien we vaak dat de verkopers, put en short handelaren, de controle hebben en er neerwaartse druk op de markt overheerst.

Een bear markt ontstaat en wordt vaak in stand gehouden door slechte economische omstandigheden en negatieve marktcondities. Bij een bear markt komt het voor dat bedrijven en financiële instellingen moeite hebben met goed presteren of zelfs omvallen en failliet gaan. Dit soort gebeurtenissen, samen met andere effecten die binnen een bear markt ontwikkelen, kunnen voor een soort kettingreactie zorgen. We zien dat de opstapeling van gebeurtenissen vaak de bear markt in stand houden en de neerwaartse markttrend versterkt.

 "Be greedy when others are fearful!" - Deze uitspraak, toegeschreven aan Warren Buffett, suggereert dat het vaak slim is om te kopen wanneer andere beleggers angstig zijn en de markten in een neerwaartse spiraal zitten, omdat dit kansen kan bieden om tegen aantrekkelijke prijzen in te stappen.

Er zijn een aantal manieren om te bepalen of de markt een bear markt is. Een handige manier om dit te bepalen, is het doen van Technische Analyse die duidelijk de lange termijn markttrend weergeeft. Als de trends in de markt naar beneden wijzen is de kans groot dat we te maken hebben met een bear markt. Er zijn verschillende indicatoren die hier voor gebruikt kunnen worden, zoals trendlijnen, volume en andere technische-indicatoren. Bij het doen van deze analyse wordt er vaak gekeken naar de wat grotere tijdframes, zoals de dagen en weken, om een goed overzicht te hebben.

Nog een andere indicatie voor een bear markt is het analyseren van het marktsentiment. Als het marktsentiment over het algemeen negatief is, kan dit een indicatie voor een bear markt zijn. Het sentiment geeft over het algemeen het gevoel van de gemiddelde belegger weer. Echter is marktsentiment gevoelig voor beïnvloeding door gebeurtenissen en kan marktsentiment een sterke invloed op de markt hebben.