Wat is ETC ook wel bekend als Exchange Traded Commodities?

Wat zijn Exchange Traded Commodities (ETC)?

Exchange Traded Commodities (ETC's) zijn beursgenoteerde beleggingsinstrumenten die beleggers blootstelling bieden aan de prestaties van grondstoffenmarkten. ETC's kunnen zowel individuele grondstoffen volgen, zoals goud, zilver of olie, als mandjes van verschillende grondstoffen. Ze bieden een gemakkelijke manier om in grondstoffen te beleggen zonder dat de belegger de fysieke grondstoffen hoeft te kopen en op te slaan.

ETC's worden net als aandelen op beurzen verhandeld, wat ze toegankelijk en liquide maakt voor beleggers.

Voordelen van Exchange Traded Commodities (ETC)

  • Toegang tot grondstoffen: ETC's bieden een eenvoudige en efficiënte manier om toegang te krijgen tot grondstoffenmarkten, zonder de noodzaak van fysieke opslag.
  • Liquiditeit: ETC's kunnen gedurende de handelsuren op de beurs worden verhandeld, wat beleggers flexibiliteit biedt.
  • Diversificatie: ETC's kunnen worden gebruikt om portefeuilles te diversifiëren door blootstelling te bieden aan grondstoffenmarkten, die vaak anders presteren dan aandelen en obligaties.

Nadelen van Exchange Traded Commodities (ETC)

  • Kosten: ETC's kunnen hogere kosten met zich meebrengen, zoals beheerskosten en spreads tussen bied- en laatprijzen.
  • Marktrisico: De waarde van ETC's kan sterk bewegen, afhankelijk van de prestaties van de onderliggende grondstoffen.
  • Geen dividend: In tegenstelling tot sommige aandelen en ETF's keren ETC's geen dividend uit, wat kan betekenen dat beleggers uitsluitend afhankelijk zijn van koerswinsten voor rendement.

Risico's van Exchange Traded Commodities (ETC)

Wat zijn de risico's van Exchange Traded Commodities (ETC)?

  • Marktvolatiliteit: Grondstoffenmarkten kunnen zeer volatiel zijn, wat kan leiden tot aanzienlijke schommelingen in de waarde van ETC's.
  • Liquiditeitsrisico: Hoewel ETC's over het algemeen liquide zijn, kunnen sommige minder verhandelde producten moeilijker te kopen of verkopen zijn zonder significante prijsimpact.
  • Contango en backwardation: ETC's die futurescontracten volgen, kunnen te maken krijgen met contango (wanneer de futuresprijs hoger is dan de spotprijs) of backwardation (wanneer de futuresprijs lager is dan de spotprijs), wat invloed kan hebben op het rendement.

Exchange Traded Commodities vs. ETF's

Hoewel zowel ETC's als ETF's verhandelbare beleggingsproducten zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen:

  • Onderliggende activa: ETC's zijn specifiek gericht op grondstoffen, terwijl ETF's een breder scala aan activa kunnen volgen, zoals aandelen, obligaties en grondstoffen.
  • Structuur: ETC's kunnen gestructureerd zijn als schuldbewijzen die de prijs van de grondstof volgen, terwijl ETF's beleggingsfondsen zijn die daadwerkelijk de onderliggende activa bezitten.
  • Kosten en risico's: ETC's kunnen hogere kosten en specifieke risico's met zich meebrengen, zoals contango en backwardation, die minder relevant zijn voor de meeste ETF's.

Samenvatting

Exchange Traded Commodities (ETC's) bieden beleggers een eenvoudige en toegankelijke manier om blootstelling te krijgen aan grondstoffenmarkten. Hoewel ze veel voordelen bieden, zoals liquiditeit en diversificatie, brengen ze ook risico's met zich mee, zoals marktvolatiliteit en contango. Beleggers moeten deze factoren zorgvuldig overwegen voordat ze in ETC's investeren.