Succesvol beleggen: Ontdek de principes van value investing

Inleiding

Wat is nu succesvol beleggen? En wanneer ben je eigenlijk écht een goede belegger? Dit zijn vragen die mij al tien jaar bezighouden. Het antwoord lijkt eenvoudig, maar het is een stuk complexer dan veel mensen denken. Toen ik jong was, begon ik op kleinschalige wijze met beleggen. Nu, jaren later, houd ik me er bijna fulltime mee bezig. Steeds wanneer ik onderzoek doe naar aandelen, duikt die cruciale vraag weer op:


"Wanneer ben je nu echt een goede belegger?"


Voor veel mensen is dit geen gemakkelijke vraag, want er is vaak behoefte aan simpele antwoorden. Toch liggen de antwoorden diepgaander. Mijn naam is Jork Vermeulen, en als eigenaar van Happy Investors help ik mensen om met vertrouwen winstgevend te beleggen. Ons doel is om waarde te creëren door kwalitatief hoogwaardige kennis te delen, zonder de oppervlakkigheid die je vaak online tegenkomt. Bij ons vind je geen oppervlakkige influencer-tips of kansloze adviezen, maar focus op échte waarde. Uiteindelijk zijn we allemaal lerende, en dat is precies de kern van de uitdaging: wanneer is iemand nu écht een goede belegger?

In dit artikel bespreken we de principes van value beleggen, ook wel bekend als value investing. Deze benadering, die gericht is op het investeren in ondergewaardeerde bedrijven, kan helpen om duurzame winst te realiseren. We beginnen bij de basis, zodat jij als belegger kunt bepalen of dit bij jou past.

Gebruik en klik op de onderstaande links voor meer informatie:

Uitgebreide Review over: Happy Investors (Review)

Gratis Strategie gesprek: Beginnen met Beleggen

Homepagina: Happy Investors

Wat is goed beleggen?

Er zijn slechts een paar écht bekende en succesvolle beleggers, wat benadrukt hoe complex beleggen is. Maar wat maakt iemand een goede belegger? Een goede belegger is iemand die consistent een hoger dan gemiddeld rendement behaalt. Het is echter belangrijk om niet misleid te worden door toevalligheden, zoals Nassim Taleb uitlegt in zijn boek. Met beperkte data kun je al snel verkeerde conclusies trekken.

Twee denkpatronen

Ons brein werkt volgens twee systemen, zoals Daniel Kahneman beschrijft in Thinking, Fast and Slow:

  • Systeem 1: Snel en instinctief denken.
  • Systeem 2: Langzaam en analytisch denken.

We trekken vaak snel conclusies. Als iemand zoals Jorik van Happy Investors bijvoorbeeld twee jaar op rij goede resultaten behaalt, denken we al snel: "Dat is een goede belegger." Deze neiging wordt versterkt als die persoon op ons lijkt, een valkuil die zowel in beleggen als in ons privéleven voorkomt.

Consistentie is de sleutel

Wanneer ben je nu echt een goede belegger? Het antwoord ligt in consistentie. Beleggers die over tientallen jaren goed presteren, zoals Warren Buffett, Charlie Munger en Peter Lynch, zijn voorbeelden van succesvolle beleggers. Zij hebben een bewezen staat van dienst en zijn niet afhankelijk van toevallige successen.

Kritisch blijven

Bij Happy Investors helpen we mensen met beleggen, maar ik benadruk altijd het belang van eigen onderzoek. Hoewel we bijvoorbeeld video's maken over "vijf geweldige aandelen", is het onmogelijk om alle bedrijven tot in detail te kennen. Daarom is het essentieel om altijd je eigen analyses te maken.

De uitdaging van marktefficiëntie

Een goede belegger beschikt over diepgaande kennis en ervaring, en weet dit consistent toe te passen. Dit is echter ingewikkeld door het concept van marktefficiëntie. Deze theorie stelt dat alle beschikbare informatie al in de prijzen is verwerkt, wat het moeilijk maakt om de markt structureel te verslaan. Toch hebben beleggers zoals Buffett bewezen dat value beleggen mogelijk winstgevend kan zijn op lange termijn.

Nieuwste Gratis e-boek: Succesvol beleggen in Aandelen (Downloaden)

Hoger dan gemiddeld rendement en marktefficiëntie

De Efficiënte Markttheorie stelt dat de markt zo efficiënt is dat alle beschikbare informatie al is verwerkt in de prijs van een aandeel. Dit betekent dat iedereen dezelfde informatie heeft en dat de prijs van een aandeel op elk moment de juiste waarde weerspiegelt. Met andere woorden: je kunt in theorie niet beter of slechter presteren dan de markt zelf, omdat je altijd gemiddeld presteert.

Scepsis rond de Efficiënte Markttheorie

Toch zijn er beleggers die deze theorie kritisch bekijken. Vooral in de financiële wereld, bij grote instellingen zoals Robeco en Rabobank, is deze theorie diep verankerd. Veel traditionele beleggingsfondsen baseren hun strategieën op het idee dat het moeilijk is om de markt te verslaan. Ze gebruiken algoritmes en technieken om een stabiel, acceptabel rendement te behalen en om risico’s te beperken.

In de praktijk blijkt echter dat meer dan 80% van de beleggingsfondsen niet beter presteert dan gemiddeld. Sommigen doen het zelfs slechter, en dat nog vóór aftrek van de kosten. Slechts een klein aantal beleggers weet daadwerkelijk beter te presteren. Zij hanteren vaak specifieke strategieën, gericht op een kleine selectie van aandelen en gebruiken frequent handelen en algoritmes om hun kansen te vergroten.

Strategieën bij Happy Investors

Bij Happy Investors maken we ook gebruik van dergelijke strategieën, zoals factoranalyse. Dit is vergelijkbaar met de methoden die grote banken en fondsen wereldwijd gebruiken. Ons doel is niet zozeer om de markt te verslaan, maar om risico's te beperken. In de traditionele financiële wereld wordt risico vaak gezien als volatiliteit, oftewel de mate waarin de prijs van een aandeel schommelt. Maar dat is niet het echte risico. Het echte risico is het verlies van je geïnvesteerde geld door een slechte investering.

Een nieuwe kijk op risico

Als je risico op deze manier bekijkt, krijgt het een heel andere betekenis. In veel gevallen is de markt inderdaad efficiënt. De bekende belegger Howard Marks legt dit mooi uit in zijn boek The Most Important Thing. Hij beschrijft dat de markt meestal efficiënt is wanneer een aandeel aan vier voorwaarden voldoet:

  1. Het aandeel is populair en veel gevolgd.
  2. Het heeft geen negatieve associaties, zoals tabak of kolen.
  3. De voordelen van het aandeel zijn duidelijk en eenvoudig te begrijpen.
  4. De informatie over het aandeel is toegankelijk voor iedereen.

Wanneer een aandeel aan deze voorwaarden voldoet, zoals bijvoorbeeld een bedrijf als Nvidia, is de kans groot dat de markt efficiënt is. Toch kan zelfs een populair aandeel soms overgewaardeerd zijn. Dit komt door de psychologie van beleggers.

De invloed van psychologie op de markt

De markt beweegt in cycli (Marktcyclus), gedreven door de gemoedstoestand van beleggers. In tijden van pessimisme zijn er vaak koopjes te vinden, zelfs bij uitstekende bedrijven. Maar tijdens periodes van optimisme, waarin iedereen gelooft dat de markt alleen maar omhoog gaat, zie je vaak overgewaardeerde aandelen. Psychologie speelt een grote rol in hoe de markt fluctueert. Zelfs in een efficiënte markt kunnen aandelen onder- of overgewaardeerd zijn, afhankelijk van de stemming van beleggers.

De principes van value beleggen volgens Howard Marks

Een goede belegger is in essentie altijd een value belegger. Value beleggen draait om het kopen van een aandeel (of ander activum, zoals vastgoed) tegen een prijs die onder de intrinsieke waarde ligt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je jarenlang de huizenprijzen in je omgeving hebt gevolgd en daardoor een expert bent geworden. Op een dag zie je een huis te koop staan voor €200.000, terwijl je bijna zeker weet dat het eigenlijk €250.000 waard is. Dit betekent dat het huis ondergewaardeerd is, en jij kunt het kopen voor minder dan de marktwaarde. Dit is precies de kern van value beleggen: iets kopen voor minder dan het daadwerkelijk waard is.

Geduld en focus op de lange termijn

Value beleggers zijn vaak zeer geduldig en opereren binnen hun specifieke niche, waar ze veel expertise in hebben opgebouwd. Eens in de zoveel tijd doen zich kansen voor, bijvoorbeeld wanneer een bedrijf dat ze goed begrijpen, plotseling te maken krijgt met slecht nieuws. Dit kan ervoor zorgen dat de koers sterk daalt, soms onder druk van short-sellers, waardoor het aandeel blijft kelderen. Wanneer het aandeel diep genoeg is gedaald, bepalen value beleggers of het aandeel ondergewaardeerd is op basis van de intrinsieke waarde van het bedrijf.


"Een euro kopen voor 50 cent"


Een veelgebruikte uitdrukking in de wereld van value beleggen is dat je "een euro koopt voor 50 cent." Dit betekent dat je een activum koopt dat eigenlijk meer waard is dan wat je ervoor betaalt. Dit is de essentie van value beleggen: het kopen onder de intrinsieke waarde. Deze strategie vereist echter diepgaande kennis en de vaardigheid om de werkelijke waarde van een bedrijf nauwkeurig te kunnen inschatten.

Veel beleggers gebruiken methoden zoals de discounted cashflow-berekening of kijken naar de koers-winstverhouding (P/E-ratio). Toch blijft de beste aanpak het handmatig doorrekenen van scenario’s en het zorgvuldig analyseren van de waarde van een bedrijf. Stel dat een bedrijf een marktwaarde heeft van €200 miljoen, terwijl je door gedegen onderzoek weet dat het eigenlijk €250 miljoen waard is. Dit is vergelijkbaar met het kopen van een ondergewaardeerd huis: je betaalt minder dan de werkelijke waarde, maar in dit geval koop je aandelen in plaats van een pand.

Inzichten van Howard Marks over marktefficiëntie

De bekende belegger Howard Marks bespreekt in zijn boek The Most Important Thing enkele interessante inzichten over marktefficiëntie. De markt is efficiënt wanneer:

  1. Een aandeel heeft een hoge naamsbekendheid en wordt veel herkend.
  2. Het aandeel is eenvoudig te doorgronden.
  3. Het heeft een positieve reputatie en geen slechte connotaties.
  4. De informatie over het aandeel is voor iedereen beschikbaar. 

Wanneer een aandeel aan deze voorwaarden voldoet, zoals bijvoorbeeld een bedrijf als Nvidia, is de kans groot dat de markt efficiënt is. Maar, zoals Charlie Munger vaak zegt, door dit om te draaien, kun je situaties ontdekken waarin de markt waarschijnlijk níet efficiënt is. Marks wijst erop dat wanneer een aandeel minder bekend is of moeilijk te begrijpen, de kans groter is dat de markt inefficiënt is. Dit biedt kansen voor value beleggers om ondergewaardeerde aandelen te kopen, omdat de markt de werkelijke waarde nog niet volledig heeft ontdekt of begrepen.

Hoe ik beleg in aandelen van kleine bedrijven

Mijn focus ligt voornamelijk op segmenten van de markt waar de kans groot is dat deze inefficiënt is. Dit is logisch, want waarom zou je veel tijd en moeite steken in het onderzoeken van bedrijven die waarschijnlijk al correct gewaardeerd zijn? Bedrijven die niet over- of ondergewaardeerd zijn, bieden namelijk minder kansen op uitzonderlijke rendementen. Als je deze logica omdraait, kom je uit bij small cap aandelen – bedrijven met een marktwaarde tussen de €200 miljoen en €2 miljard.

De voordelen van kleine bedrijven

Kleinere bedrijven hebben vaak het voordeel dat ze hun omzet sneller kunnen laten groeien, wat ertoe leidt dat de koers ook sneller en makkelijker kan stijgen. Daarnaast krijgen deze bedrijven minder aandacht van grote beleggers en analisten, wat een kans biedt voor grondig onderzoek. Door goed te onderzoeken, kun je ondergewaardeerde bedrijven vinden die door de markt over het hoofd worden gezien.

Peter Lynch en het vinden van ondergewaardeerde bedrijven

De bekende belegger Peter Lynch biedt waardevolle inzichten, vooral voor beginnende beleggers. Hij benadrukt het belang van het zoeken naar ‘saaie’ bedrijven die winstgevend zijn maar waar weinig interesse voor bestaat. Deze bedrijven worden vaak genegeerd, waardoor de kans groter is dat ze ondergewaardeerd zijn. Het gebrek aan aandacht van de markt creëert mogelijkheden voor beleggers die bereid zijn om tijd te investeren in het leren kennen van deze bedrijven.

Complexe bedrijven en information edge

Een ander type bedrijf dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn complexe bedrijven. Dit is ook de reden waarom Warren Buffett technologiebedrijven vaak mijdt: technologie verandert snel en kan worden ingehaald door nieuwe innovaties. Disruptieve innovatie kan de waarde van technologiebedrijven snel doen kelderen. Toch, als je een complex bedrijf goed begrijpt, kun je een information edge hebben – het voordeel van meer kennis dan de rest van de markt.

Het belang van geduld en een lange-termijnvisie

Naast kennis kan je mindset je een voordeel geven. Veel beleggers focussen zich op de korte termijn en houden aandelen gemiddeld slechts negen maanden vast. Maar als jij bereid bent geduld te hebben en een aandeel langer vast te houden, kun je profiteren van groei of herstel op de lange termijn. Soms daalt een aandeel verder nadat je hebt geïnvesteerd, maar als je goed onderzoek hebt gedaan en vertrouwen hebt in de intrinsieke waarde, is het cruciaal om geduldig te blijven. Zelfs als een aandeel 10%, 20% of zelfs 30% daalt, moet je vasthouden aan je overtuiging.

Charlie Munger: Voordeel creëren met value beleggen

Zoals Charlie Munger, de zakenpartner van Warren Buffett, zegt: "Het draait bij value beleggen om het creëren van een voordeel." Dit voordeel kan voortkomen uit diepgaande kennis, geduld of een unieke invalshoek. Door meer te weten dan de markt, kun je winst behalen door ondergewaardeerde aandelen te kopen en te wachten tot de markt de werkelijke waarde inziet.

Contrarian beleggen volgens Charlie Munger

Charlie Munger, de zakenpartner van Warren Buffett, omschrijft beleggen als het zoeken naar een "mispriced gamble" – een belegging waarvan de markt de waarde verkeerd heeft ingeschat. Dit biedt kansen waarbij je een veel grotere kans op succes hebt dan op verlies. Value investing draait erom dat je beter geïnformeerd bent dan anderen over deze verkeerde inschatting. Hoewel dit concept eenvoudig lijkt, is het in de praktijk veel moeilijker uit te voeren. Een belangrijk aspect hiervan is psychologie.

Wat is contrarian beleggen?

Contrarian beleggen betekent dat je tegen de markttendens in durft te investeren. Dit houdt in dat je kiest voor bedrijven die uit de gratie zijn geraakt, of die door de markt worden genegeerd of zelfs afgekeurd. Vaak bevinden deze bedrijven zich in moeilijkheden, of hebben ze te maken met negatieve publiciteit, zoals schandalen. Zulke aandelen dalen vaak verder doordat kortetermijnhandelaren en beleggers speculeren op waardedalingen via short selling.

Het vergt moed en geduld

Het vraagt veel moed om vast te houden aan aandelen van bedrijven die een negatieve reputatie hebben, vooral als ze gedurende twee tot drie jaar diep in het rood blijven staan. Dit type beleggen vereist dat je beleggingshypothese correct is: je moet meer weten over het bedrijf en de markt dan de gemiddelde belegger. Daarom is value investing zo complex. Hoe vaak kun je er écht van uitgaan dat je gelijk hebt als de rest van de markt iets anders denkt? Mogelijk slechts een of twee keer in je leven, als je geluk hebt.

Realistisch rendement en het belang van consistentie

Een goede belegger behaalt consistent hogere rendementen dan gemiddeld, en dat over een periode van 20, 30 of zelfs 40 jaar. De realiteit is echter dat de kans dat jij of ik continu de markt verslaat en meer inzicht heeft dan de vele slimme beleggers die tegen elkaar concurreren, zeer klein is. Voor ongeveer 95% van de beleggers is het dan ook verstandiger om te investeren in een wereldwijde ETF. Dit levert een gemiddeld rendement van ongeveer 7% per jaar op. Door geduldig te blijven en bij grote marktcorrecties extra te kopen, kun je dit rendement zelfs iets verhogen.

Vind je niche en voorkom stress

Het investeren in een wereldwijde ETF bespaart veel tijd, energie en stress. Slechts een klein aantal beleggers zal zich ontwikkelen tot een uitmuntende belegger, en dat vergt enorme toewijding en diepgaand onderzoek. Zoals Charlie Munger vaak benadrukt, is het essentieel om een niche te vinden waarin je uitblinkt. Het beheersen van een specifieke markt of sector kan het verschil maken, maar dat vraagt om jaren van focus en specialisatie.

Investeren in Uitzichtloze Bedrijven en Sectoren (Monish Pabrai)

Monish Pabrai, een toonaangevende value investor, bouwt voort op de principes van value investing door te investeren in "distressed" bedrijven en industrieën. Dit zijn bedrijven of sectoren die langdurig te maken hebben gehad met tegenslagen, vaak gekenmerkt door aanhoudende verliezen en problemen. Pabrai's strategie richt zich op deze door de markt afgeschreven bedrijven, omdat ze dan vaak extreem goedkoop zijn. Voor beleggers die bereid zijn om geduldig te blijven en diepgaand onderzoek te doen, kunnen hier kansen liggen.

Investeren in lage P/E ratio's

In zijn boek Dhandho Investing beschrijft Pabrai dat het soms lonend kan zijn om te kijken naar bedrijven met een zeer lage koers-winstverhouding (P/E-ratio), bijvoorbeeld rond de drie. Hoewel dit aantrekkelijk kan lijken, waarschuwt hij voor de valkuilen van cyclische bedrijven of bedrijven die op de rand van faillissement staan. Grondig onderzoek is cruciaal om te bepalen of de problemen van een bedrijf tijdelijk zijn of dat het werkelijk een uitzichtloze toekomst heeft.

Ondergewaardeerde kansen vinden

Net als andere succesvolle value beleggers stelt Pabrai dat je je kansen op succes kunt vergroten door op zoek te gaan naar mogelijkheden die door andere beleggers worden genegeerd. Dit vraagt echter om een diep begrip van zowel de bedrijven als de sector waarin ze actief zijn. Bovendien benadrukt hij het belang van binnen je circle of competence te blijven – de gebieden waarin je diepgaande kennis hebt en waarin je een voorsprong kunt hebben op andere beleggers.

De rol van Warren Buffett en cigar butts

Warren Buffett, een icoon in de wereld van value investing, begon zijn carrière met het investeren in zogenoemde cigar butts – bedrijven die nog een laatste “pufje” winst konden opleveren voordat ze zouden verdwijnen. Buffett investeerde in bedrijven die op papier meer waard waren dan hun beurswaarde, en kon vaak nog geld verdienen door het bedrijf te ontbinden en de activa te liquideren. Hoewel deze strategie vroeger goed werkte, zijn dergelijke kansen tegenwoordig zeldzaam door de verhoogde efficiëntie van de markt.

Margin of safety

Een van Buffett's centrale principes is de margin of safety. Dit houdt in dat je investeert met een ruime veiligheidsmarge, zodat zelfs in het slechtste scenario de verliezen beperkt blijven. Je moet alleen investeren wanneer je met een hoge mate van zekerheid kunt zeggen dat de kans op winst groter is dan de kans op verlies.

Voorbeelden van succesvolle value investing

Buffett heeft zijn vaardigheden bewezen door bekende bedrijven zoals American Express en The Washington Post te kopen tijdens momenten van crisis, toen hun aandelenkoersen zwaar onder druk stonden. Hij kocht deze bedrijven niet alleen, maar droeg ook actief bij aan hun herstel door zijn expertise in te brengen in het management. Dit gaf hem als belegger een extra voordeel.

Het belang van intuïtie en psychologisch inzicht

Wat het succes van Pabrai, Buffett en andere value investors benadrukt, is dat beleggen meer is dan alleen het analyseren van cijfers. Het vraagt om intuïtie, ondernemerschap en psychologisch inzicht. Succesvolle beleggers weten wanneer ze risico’s moeten nemen en wanneer ze geduldig moeten wachten op betere kansen. Dit maakt value investing een uitdagend en complex proces, waarbij het voor de meeste mensen verstandiger is om zich te richten op bekende bedrijven die in tijden van crisis tijdelijk ondergewaardeerd zijn.

Wanneer Aandelen Kopen en Beleggingsstrategie

Investeren in aandelen vereist zowel geduld als diepgaand onderzoek. Kansen om te investeren in interessante bedrijven komen niet vaak voor, en dit kan frustrerend zijn voor beleggers die actie willen ondernemen. Hoewel het kopen van een aandeel eenvoudig is – je logt in op je platform, klikt en het is geregeld – ligt de werkelijke kunst van succesvol beleggen in het wachten op de juiste kans en het grondig analyseren van bedrijven binnen je circle of competence.

Timing en concentratie

Het kan soms jaren duren voordat een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid zich voordoet. Wanneer die kans komt, investeren succesvolle beleggers zoals Warren Buffett vaak een aanzienlijk percentage van hun portefeuille, soms wel 40% in één aandeel. Dit brengt een hoger risico met zich mee dan de strategie van veel beleggingsfondsen, die vaak proberen risico’s te spreiden om de klant tevreden te houden. Voor beginnende beleggers is het verstandiger om maximaal 10% van hun vermogen in één aandeel te investeren, zoals Monish Pabrai adviseert. Dit helpt om risico’s te spreiden en grote verliezen te beperken.

Controversiële sectoren en ethische keuzes

Pabrai investeert regelmatig in controversiële sectoren, zoals kolen en steenkool. Deze sectoren worden door de markt vaak afgeschreven, waardoor bedrijven hier relatief goedkoop zijn. Het vraagt echter om de bereidheid om te investeren in industrieën die niet populair zijn, wat een ethische afweging vereist van iedere belegger.

Waarderen van activa

Bij het waarderen van activa – zoals aandelen of vastgoed – is het belangrijk om goed te begrijpen wat je precies koopt. Cryptovaluta zijn bijvoorbeeld moeilijk te waarderen en passen niet binnen de principes van value investing. Dit type beleggen draait erom dat je een activum koopt voor minder dan de intrinsieke waarde. Dit principe is toepasbaar op aandelen en vastgoed, waar de werkelijke waarde vaak beter in te schatten is.

Actieve betrokkenheid en risicoreductie

Actieve betrokkenheid bij je investeringen kan je kansen op succes vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in een klein lokaal bedrijf en actief deel te nemen aan de bedrijfsvoering, of door een ondergewaardeerd huis te kopen en zelf op te knappen. Zulke inspanningen kunnen je rendement verhogen en tegelijkertijd je risico verlagen, mits je de investeringen grondig analyseert.

Een voortdurende leerweg

Beleggen blijft een complex proces, en zelfs ervaren beleggers beseffen dat er altijd meer te leren valt. Na uitgebreid onderzoek voel ik me beter in staat om te begrijpen wat een goede belegger maakt en de principes van value investing toe te passen. Echter, dit is een doorlopend leerproces waarin geduld, onderzoek en voortdurende verbetering centraal staan.

Gebruik en klik op de onderstaande links voor meer informatie:

Uitgebreide Review over: Happy Investors (Review)

Gratis Cursus en Strategie gesprek: Beginnen met Beleggen

Gratis e-boek: Succesvol beleggen in Aandelen

Homepagina: Happy Investors