ETP en de voordelen die Interactive Brokers biedt, is dit de toekomst van beleggen?
Artikelen | Financieel Specialisten | Investing Insights
Nick van Belzen
Artikelen | Financieel Specialisten | Investing Insights
10/02/2024
6 min
0

Voordelen van ETPs en waarom kiezen voor Interactive Brokers

10/02/2024
6 min
0

In de wereld van beleggen zijn Exchange Traded Products (ETPs) steeds populairder geworden, dankzij hun flexibiliteit, toegankelijkheid en diversificatiemogelijkheden. ETPs zijn financiële instrumenten die op beurzen worden verhandeld en waarvan de waarde wordt afgeleid van een onderliggende activaklasse, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of zelfs cryptovaluta. Ze bieden beleggers de mogelijkheid om eenvoudig blootstelling te krijgen aan verschillende markten zonder dat ze de activa zelf hoeven te bezitten.

Het belangrijkste onderscheid tussen ETPs en andere beleggingsproducten, zoals beleggingsfondsen, is dat ETPs tijdens de beursuren continu verhandeld kunnen worden, net zoals aandelen. Dit maakt ze bijzonder aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar liquiditeit, diversificatie en kostenbesparingen. In dit artikel bespreken we de voordelen van ETPs en waarom Interactive Brokers (IBKR) de ultieme keuze is voor beleggers die willen handelen in ETPs, vooral die met een blootstelling aan cryptovaluta.

Wat zijn ETP's volledige uitleg en hoe hiervan te profiteren

Meer weten over Interactive Brokers, de grootste broker ter wereld (klik hier)

Wat zijn ETPs?

ETPs omvatten verschillende soorten financiële producten, zoals:

  1. Exchange Traded Funds (ETFs): Deze fondsen volgen de prestaties van een index, sector of specifieke activaklasse, zoals aandelen of obligaties. Ze worden op beurzen verhandeld net als aandelen, waardoor ze zeer liquide zijn en gemakkelijk toegankelijk voor beleggers.
  2. Exchange Traded Notes (ETNs): Dit zijn door banken uitgegeven schuldinstrumenten die de prestaties van een specifieke activaklasse volgen. In tegenstelling tot ETFs hebben ETNs geen directe eigendom van de onderliggende activa, maar beloven ze de prestatie ervan te volgen.
  3. Exchange Traded Commodities (ETCs): Deze zijn specifiek gericht op het volgen van grondstoffen, zoals olie, goud of landbouwproducten. Ze geven beleggers de mogelijkheid om deel te nemen aan de grondstoffenmarkt zonder dat ze de fysieke activa hoeven te beheren.

Een opkomende categorie binnen ETPs zijn de crypto-gebaseerde ETPs. Deze producten volgen de waarde van cryptovaluta zoals Bitcoin, Ethereum, en andere opkomende digitale munten. Het grote voordeel van crypto ETPs is dat beleggers kunnen profiteren van de volatiliteit en groeipotentieel van de cryptomarkt zonder de technische en beveiligingsuitdagingen van het direct beheren van digitale munten.

Belangrijkste kenmerken van ETPs:

  • Handelbaar als aandelen: Net als individuele aandelen kunnen ETPs de hele dag door op de beurs worden verhandeld.
  • Diversificatie: Beleggers kunnen met één enkele transactie blootstelling krijgen aan een hele portefeuille van onderliggende activa.
  • Lage kosten: De meeste ETPs zijn passief beheerd, wat betekent dat ze lagere beheerkosten hebben in vergelijking met actief beheerde fondsen.
  • Transparantie: ETPs zijn doorgaans zeer transparant, omdat ze dagelijks rapporteren over hun onderliggende activa en prestaties.

ETPs in cryptovaluta

Exchange Traded Products ook wel bekend als ETPs

Crypto-gebaseerde ETPs hebben de beleggersmarkt op zijn kop gezet door het toegankelijker te maken om te investeren in populaire cryptovaluta. Deze ETPs worden verhandeld op traditionele beurzen, net zoals aandelen of obligaties, en volgen de prijzen van digitale activa zoals Bitcoin, Ethereum, Solana, Polkadot, en Ripple. Het grootste voordeel hiervan is dat beleggers geen directe cryptomunten hoeven te kopen of bewaren, wat technische en veiligheidsrisico's vermindert.

Met een crypto ETP kun je bijvoorbeeld profiteren van de prijsschommelingen van Bitcoin, zonder dat je een Bitcoin-wallet nodig hebt of je zorgen hoeft te maken over de opslag van je digitale munten. Dit vermindert ook de kans op diefstal of verlies van munten, wat vaak een grote zorg is voor particuliere crypto-investeerders.

Voordelen van ETPs voor beleggers

  • Diversificatie: ETPs bieden een eenvoudige manier om je portefeuille te diversifiëren. In plaats van individuele activa te kopen, kun je met één enkele ETP een brede markt of een specifieke sector volgen. Dit helpt het risico te spreiden en maakt het makkelijker om in meerdere activa te investeren.
  • Liquiditeit: Omdat ETPs net als aandelen op beurzen worden verhandeld, bieden ze hoge liquiditeit. Dit betekent dat je op elk moment tijdens de handelsdag kunt kopen of verkopen tegen marktprijzen, wat bijzonder belangrijk is in volatiele markten zoals die van cryptovaluta.
  • Lage kosten: Veel ETPs zijn passief beheerde producten, wat betekent dat ze eenvoudig de prestaties van een index of markt volgen zonder dat er actief wordt gehandeld. Dit leidt vaak tot lagere beheerkosten in vergelijking met traditioneel beheerde fondsen, wat op de lange termijn aanzienlijke kostenbesparingen oplevert voor beleggers.
  • Toegankelijkheid: ETPs zijn breed toegankelijk voor zowel institutionele als particuliere beleggers, omdat ze worden verhandeld op grote beurzen wereldwijd. Dit maakt ze een aantrekkelijk product voor beleggers die willen profiteren van wereldwijde markten.
  • Transparantie: De meeste ETPs zijn verplicht regelmatig te rapporteren over hun onderliggende activa, wat beleggers inzicht geeft in de samenstelling van hun belegging. Dit helpt beleggers weloverwogen beslissingen te nemen en de prestaties van hun investeringen nauwlettend in de gaten te houden.

Overzicht alle voordelen van ETP's en Interactive Brokers

Meer weten over Interactive Brokers, de grootste broker ter wereld (klik hier)

Waarom Interactive Brokers (IBKR) de beste keuze is voor ETP-beleggers

1. Lage commissies en kostenstructuur

Een van de belangrijkste redenen waarom beleggers voor Interactive Brokers kiezen, is de lage kostenstructuur. Voor Europese ETPs beginnen de commissies bij slechts 0.05% van de handelswaarde, met een minimum van EUR 3 per order. Dit maakt IBKR een van de meest kosteneffectieve opties voor beleggers die regelmatig in ETPs willen handelen. Deze lage commissies maken een groot verschil, vooral voor beleggers die frequent handelen of grotere portefeuilles beheren.

2. Toegang tot toonaangevende ETP-aanbieders

Interactive Brokers biedt toegang tot een breed scala aan ETP-aanbieders, waaronder enkele van de meest gerenommeerde namen in de industrie zoals XBT, 21Shares, Lyxor, Valour, Fidelity, WisdomTree, VanEck, Bitpanda, CoinShares en vele anderen. Dit geeft beleggers de mogelijkheid om te kiezen uit een breed scala aan producten die voldoen aan verschillende beleggingsdoelen en risicoprofielen. Of je nu op zoek bent naar blootstelling aan aandelen, obligaties, grondstoffen of cryptovaluta, IBKR biedt een uitgebreide selectie van ETPs.

3. Wereldwijde markttoegang

Interactive Brokers staat bekend om zijn brede wereldwijde dekking, wat betekent dat beleggers toegang hebben tot meer dan 50 beurzen wereldwijd, verspreid over Europa, Noord-Amerika, Australië en Azië. Dit biedt unieke kansen voor beleggers die willen profiteren van wereldwijde marktkansen of willen diversifiëren in verschillende regio's en sectoren.

Wereldwijd toegang tot het handelen in ETPs via Interactive Brokers

Met IBKR kun je eenvoudig crypto-gebaseerde ETPs verhandelen in verschillende valuta's en regio's, wat je toegang geeft tot cryptomarkten in Europa, Noord-Amerika en Azië zonder de complexiteit van het beheren van meerdere beurzen of platforms.

4. Geen crypto wallet nodig

Een van de grootste voordelen van het verhandelen van crypto-gebaseerde ETPs via Interactive Brokers is dat je geen crypto wallet nodig hebt. Dit vermindert het risico dat gepaard gaat met het beheer van digitale activa, zoals diefstal, verlies van sleutels of hackers. Omdat de ETPs de prestaties van de onderliggende cryptomarkt volgen, profiteer je nog steeds van de volatiliteit van cryptovaluta, zonder de complexiteit van het direct beheren van de munten.

5. Uitgebreid aanbod aan andere financiële instrumenten

Interactive Brokers, IBKR Logo

Naast ETPs biedt Interactive Brokers toegang tot een breed scala aan financiële instrumenten, waaronder aandelen, opties, futures, forex, obligaties en meer. Dit maakt IBKR bijzonder aantrekkelijk voor beleggers die willen diversifiëren in meerdere activaklassen en tegelijkertijd profiteren van lage kosten en wereldwijde markttoegang. Of je nu een conservatieve obligatiebelegger bent of een agressieve daytrader in cryptovaluta, IBKR biedt alles wat je nodig hebt.

Meer weten, lees onze uitgebreide review over Interactive Brokers: Interactive Brokers Review | Beste keuze Nederlandse Traders? (investingnomads.nl) 

6. Geavanceerde handelsplatformen

Interactive Brokers staat bekend om zijn geavanceerde handelsplatformen, waaronder het Trader Workstation (TWS) platform. Dit platform biedt geavanceerde technische analyses, diepgaande marktanalysetools en een breed scala aan handelsopties voor zowel beginnende als ervaren beleggers. Het is geschikt voor geautomatiseerde handel via API’s en biedt daarnaast uitgebreide analysemogelijkheden en robuuste risicobeheertools om je beleggingen te optimaliseren.

7. Regulering en veiligheid

Interactive Brokers is een van de meest gereguleerde brokers ter wereld, met toezicht van verschillende financiële toezichthouders, waaronder de SEC en FINRA in de Verenigde Staten en de FCA in het Verenigd Koninkrijk. Deze hoge mate van regulering biedt beleggers vertrouwen en zekerheid dat hun geld en beleggingen veilig zijn en worden beheerd binnen een strikt gereguleerd kader.

Meer weten over Interactive Brokers, de grootste broker ter wereld (klik hier)

Conclusie over IBKR en ETP’s Samengevat

Exchange Traded Products (ETPs) bieden beleggers een eenvoudige, flexibele en kosteneffectieve manier om toegang te krijgen tot verschillende markten en activa. Of je nu geïnteresseerd bent in aandelen, obligaties, grondstoffen of cryptovaluta, ETPs bieden de mogelijkheid om te profiteren van de prestaties van de onderliggende markten zonder de activa zelf te hoeven beheren.

Interactive Brokers (IBKR) is zonder twijfel een van de beste keuzes voor beleggers die willen handelen in ETPs. Met lage commissies, toegang tot toonaangevende ETP-aanbieders, wereldwijde marktoegang en geavanceerde handelsplatformen biedt IBKR alles wat beleggers nodig hebben om succesvol te zijn in de steeds veranderende financiële markten. Voeg daarbij het gemak van het verhandelen van crypto ETPs zonder een wallet te hoeven beheren, en je hebt een platform dat zich onderscheidt als de ultieme keuze voor zowel beginnende als ervaren beleggers.

Reacties
Categorieën