Wat is een Crypto Exchange of Broker?

Wat is een Exchange?

Een exchange is een term die gebruikt wordt bij verschillende financiële markten, zoals stock-exchange, commodity-exchange, options-exchange, crypto-exchange of valuta-exchange. Een exchange is, net als een broker of makelaar, een financiële instelling of tussenpersoon en maakt het mogelijk voor verschillende soorten beleggers om te kunnen beleggen of handelen op verschillende financiële markten. Sommige financiële instellingen of tussenpersonen maken het mogelijk om toegang te krijgen tot meerdere financiële markten in plaats van één gerichte markt.

"Ik dacht dat ik een financieel genie was, totdat ik de beurs begon te volgen en besefte dat ik geen idee had wat er aan de hand was." - Een beginnende belegger

Voor de uitleg van een exchange gebruiken we in dit geval het specifieke voorbeeld van een cryptocurrency’s-exchange, hierbij komen veel eigenschappen overeen met andere exchanges. Crypto-exchanges zijn online platformen die gebruikt kunnen worden voor het kopen, verkopen en verhandelen van cryptocurrency’s. Crypto-exchanges zijn specifiek gericht en gespecialiseerd in het faciliteren van transacties met cryptocurrency’s en bieden vaak toegang tot een breed scala aan verschillende cryptocurrency’s.

Hieronder worden enkele van de belangrijkste eigenschappen van een cryptocurrency’s-exchange uitgelicht:

 • Toegang, registratie en regelgeving: Gebruikers moeten zich doorgaans registreren op een crypto-exchange en kunnen meestal vrij eenvoudig een account aanmaken. Tijdens het verificatieproces, bij het aanmaken van een portefeuille (hot-wallet), wordt er vaak gecontroleerd of wordt voldaan aan de anti-witwas (AML) en ken-je-klant (KYC) voorschriften. De mate van regelgeving rond cryptocurrency’s kan sterk variëren, afhankelijk van het land, de regio en het rechtsgebied. Sommige landen hebben strikte regels en voorschriften voor crypto-activiteiten, terwijl andere landen een soepelere aanpak hanteren.

 • Variatie in crypto-activa: Per exchange kan het verschillen welke cryptocurrency’s “Listed” zijn, dit wil zeggen opgenomen zijn voor de mogelijkheid tot het kopen of verkopen op de desbetreffende exchange. Om verschillende redenen kunnen exchanges er voor kiezen om bepaalde cryptocurrency’s wel of niet op te nemen in hun selectie van digitale activa. De reden voor selectie kunnen te maken hebben met regelgeving, risicobeoordeling, reputatie van de activa, relatieve onbekendheid of andere redenen.

 • Handelsparen: Op een crypto-exchange kunnen gebruikers verschillende handelsparen kopen en verkopen. Een handelspaar bestaat meestal uit twee verschillende activa, waarbij de ene voor de andere kan worden geruild. Deze handelsparen kunnen bestaan uit cryptocurrency’s onderling, zoals BTC/ETH (Bitcoin/Ethereum), fiat-valuta's tegen cryptocurrency’s, zoals USD/ADA (Amerikaanse dollar/Cardano), of zelfs stablecoins tegen cryptocurrency’s, zoals UST/BTC (Tether/Bitcoin). Gebruikers kunnen deze handelsparen gebruiken om activa te verhandelen en winst te maken op basis van prijsbewegingen tussen de twee activa in het paar.

 • Liquiditeit: Het bieden van een goede liquiditeit is voor exchanges vaak een belangrijke factor, dit wil zeggen dat er genoeg kopers en verkopers beschikbaar zijn om efficiënte transacties mogelijk te maken.

 • Beveiliging: Een gerenommeerde crypto-exchange geeft doorgaans hoge prioriteit aan beveiliging. Ze streven naar een goede reputatie op het gebied van beveiliging, omdat het vertrouwen van gebruikers cruciaal is voor hun succes. Om de veiligheid te waarborgen nemen exchanges vaak verschillende strenge beveiligingsmaatregelen, waaronder het gebruik van cold-storage voor digitale activa, twee-factor-authenticatie (2FA), encryptie, regelmatige beveiligingsaudits en andere maatregelen om het risico op hacks en diefstal te verminderen. Daarnaast kunnen gebruikers zelf ook een bijdrage leveren aan hun veiligheid, bijvoorbeeld door het gebruik van een cold-wallet (hardware-wallet) voor het opslaan van hun cryptocurrency’s en het vermijden van phishing-pogingen.

 • Handelsinstrumenten: Exchanges bieden op hun online handelsplatformen verschillende handelsinstrumenten en hulpmiddelen aan. Deze omvatten onder andere marktdata, softwareprogramma's, grafieken en verschillende soorten orders. Gebruikers kunnen verschillende soorten orders plaatsen, zoals marktorders, limietorders en stop-loss-orders, om transacties uit te voeren en handelsstrategieën toe te passen. Het gebruik van deze instrumenten zijn een belangrijk onderdeel van het risicomanagement en helpen bij het minimaliseren van risico's en het maximaliseren van winsten bij het handelen in cryptocurrency’s.

 • Kostenstructuur: Aan het gebruik van financiële tussenpersonen, zoals crypto-exchanges, brokers of makelaars, kunnen verschillende kosten verbonden zijn. Deze kosten kunnen sterk variëren en zijn een belangrijke factor om te onderzoeken en te vergelijken. Enkele van de kosten waarmee gebruikers te maken kunnen krijgen zijn transactiekosten (handelskosten), spreads, commissies, financieringskosten (rente voor het lenen van fondsen om te handelen), inactiviteitskosten, opnamekosten, gegevensabonnementen (zoals real-time data), valutawisselkosten en onderhoudskosten voor accounts.

  Deze kosten kunnen aanzienlijk variëren van exchange tot exchange en kunnen van invloed zijn op het uiteindelijke rendement van een handelaar of belegger. Het is belangrijk om deze kosten zorgvuldig te overwegen bij het kiezen van een exchange en bij het plannen van handels- of investeringsstrategieën.

 • Gebruikerservaring: Gebruikerservaringen kunnen sterk verschillen per exchange. Enkele van de bekende verschillen hebben te maken met de gebruiksvriendelijkheid van het platform en het ervaringsniveau van gebruikers. Sommige exchanges richten zich op beginners en lange termijn beleggers, waardoor hun interfaces vaak eenvoudiger en meer intuïtief zijn. Aan de andere kant zijn er exchanges die zich richten op actieve handelaren en die geavanceerde functies en tools bieden.

  Bovendien kunnen kosten en liquiditeit sterk variëren, afhankelijk van de handelstijden en het platform van de exchange. Sommige exchanges hebben hogere handelskosten dan andere, en de liquiditeit kan ook variëren op basis van de populariteit van de exchange en de verhandelde activa.

 • Decentralized Exchanges (DEX'en): Er zijn crypto-exchanges die gebouwd zijn op blockchain-technologie, ook wel bekend als DEX’en of gedecentraliseerde-exchanges. Dit type exchange maakt het mogelijk voor gebruikers om transacties uit te voeren zonder tussenkomst van een centrale entiteit, zoals een bank of financiële instelling. Het voordeel hiervan is dat het meer privacy en controle biedt over transacties. Enkele bekende voorbeelden van gedecentraliseerde-exchanges zijn UniSwap (UNI), PancakeSwap (CAKE), SushiSwap (SUSHI), 1inch, Kyber Network (KNC), Aavegotchi (GHST), Curve Finance (CRV) en nog vele andere.

Veiligheid, kwaliteit, klantenservice, kosten en andere belangrijke zaken kunnen erg verschillen per broker, makelaar of exchange. Het kiezen voor een goede gereguleerde makelaar kan er aan bijdragen dat fondsen en handelsactiviteiten van handelaren en beleggers veiliger zijn.