Hoe werken CFD's?

Wat zijn CFD's?

CFD is de afkorting voor Contract for Difference. Dit financiële instrument geeft beleggers de mogelijkheid om te speculeren op prijsbewegingen. CFD’s vallen onder derivaten en zijn contracten die het mogelijk maken om te speculeren, zonder daadwerkelijk de onderliggende activa te bezitten zoals aandelen, valuta of grondstoffen. CFD’s zijn flexibele financiële instrumenten waarmee zowel op dalende als stijgende prijsbewegingen winst en verlies gemaakt kan worden op verschillende financiële markten.


Welke verschillende soorten CFD’s zijn er

CFD’s zijn afgeleide financiële instrumenten die er in verschillende soorten zijn. De verschillende soorten CFD’s hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen. Hieronder worden de meest voorkomende CFD’s uitgelegd: 

 • Aandelen-CFD's: Dit type CFD’s geven de mogelijkheid voor beleggers om te speculeren op prijsbewegingen van aandelen, zonder de aandelen daadwerkelijk te bezitten. Aandelen-CFD’s geven de mogelijkheid om zowel long als short te gaan op individuele aandelen die zich op een aandelenmarkt bevinden. 
 • Index-CFD's: Dit type CFD’s geven de mogelijkheid voor beleggers om te speculeren op de prestaties van indexen zoals de NASDAQ, AEX of DAX. Index-CFD’s kunnen handig zijn voor beleggers die willen speculeren op verandering in algemene marktcondities of markttrends
 • Grondstoffen-CFD's: Dit type CFD’s geven de mogelijkheid voor beleggers om te kunnen handelen op verschillende grondstoffen, zoals steenkool, koper, goud, rijst, ruwe olie en sojabonen. Door het gebruik van grondstoffen-CFD’s is het mogelijk om te beleggen in grondstoffen, zonder de grondstoffen daadwerkelijk fysiek te bezitten.
  Een weetje: Grondstoffen-CFD’s hebben geen vervaldatum, wat een voordeel kan zijn ten opzichte van grondstof-futures. Hierdoor hoeft een belegger niet gedwongen de grondstof-CFD’s te sluiten voordat het contract afloopt en, zoals bij futures, de grondstoffen daadwerkelijk af te nemen. CFD contracten kunnen worden behouden zolang als de belegger dit wil en kan.
 • Valuta-CFD's: Dit type CFD’s geven de mogelijkheid voor beleggers om te speculeren op wisselkoersbewegingen tussen verschillende valutaparen. Valuta-CFD’s geven de mogelijkheid om zowel te speculeren op dalende als op stijgende valutamarkten.
 • Obligatie-CFD's: Dit type CFD’s geven de mogelijkheid voor beleggers om te handelen in verschillende soorten obligaties. Obligatie-CFD’s geven beleggers de kans om te kunnen profiteren van marktbewegingen en renteveranderingen binnen de obligatiemarkt. Wees er echter van bewust dat de mogelijk tot profiteren ook het tegenovergestelde effect kan hebben en er verlies gemaakt kan worden met CFD's.

Als belegger is het goed om op de hoogte te zijn dat de verschillende soorten CFD’s qua beschikbaarheid afhankelijk zijn van verschillende factoren. De factoren die invloed hebben op de beschikbaarheid zijn het handelsplatform of broker die gebruikt wordt en de juridische voorschriften in het rechtsgebied. 

 

Wat is het doel van CFD’s en hoe werken ze

Het doel van CFD’s hangt samen met de beleggingsmogelijkheden en voordelen die CFD’s kunnen bieden. Een CFD is een financieel instrument dat beleggers de mogelijkheid biedt om te profiteren van prijsbewegingen en tegelijkertijd risico te lopen op verlies, zonder dat ze de onderliggende activa bezitten. Hieronder worden enkele belangrijke doelen beschreven, met de werking en mogelijkheden die beleggers kunnen hebben bij het gebruik van CFD’s: 

 • Onderliggend actief: CFD’s zijn er in verschillende soorten en allemaal hebben ze dezelfde eigenschap van het volgen van een onderliggend actief. Als belegger is het goed om op de hoogte te zijn dat het bezit van een CFD niet het recht geeft op het daadwerkelijke eigendom van het onderliggend actief. Bij prijsbewegingen van CFD’s is het onderliggend actief vaak de belangrijkste factor die de prijsbewegingen veroorzaken. Andere mogelijke factoren zijn marktliquiditeit, markcondities, marktsentiment, vraag en aanbod, kosten en rente.

 • CFD-providers: CFD-providers en financiële instellingen zijn de makers van CFD’s. Nadat CFD’s gemaakt zijn kunnen ze worden aangeboden aan verschillende soorten beleggers. Hieronder worden de twee belangrijkste partijen die CFD’s maken wat verder uitgelicht:
  - Financiële instellingen: CFD´s kunnen worden gemaakt door verschillende grote financiële instellingen, zoals investeringsbanken, hedgefondsen, financiële derivatenbedrijven, market makers en banken. Het maken van CFD’s is voor deze financiële instellingen een van de handelsdiensten die ze kunnen aanbieden. Hierdoor kunnen ze hun klanten de mogelijkheid bieden om te investeren in verschillende activa.
  - CFD-providers: Dit zijn bedrijven die specifiek gericht en gespecialiseerd zijn in het aanbieden van CFD-handelsdiensten. CFD-providers kunnen een online platform zijn die verschillende soorten CFD’s op verschillende financiële markten kunnen aanbieden. Via hun online platform bieden ze de gemaakte CFD’s aan en hebben beleggers de mogelijkheid om hier in te beleggen.

 • Over-the-counter (OTC) CFD’s: OTC wil zeggen dat de CFD’s niet worden verhandeld op regulieren beurzen, maar via online platformen van CFD-providers, brokers of via financiële instellingen.  

 • Speculatie op prijsbewegingen: Net als vele andere financiële instrumenten geven CFD’s de mogelijkheid om te speculeren op prijsbewegingen van verschillende activa. Er zijn dan ook verschillende soorten CFD’s die ieder hun eigen gerichte specialiteit hebben, zoals het speculeren op aandelen, indexen, grondstoffen, valuta en obligaties. Het speculeren met CFD’s is mogelijk op zowel dalende (Short) als stijgende (Long) prijzen. Doordat er zowel Long als Short gegaan kan worden met CFD’s is er flexibiliteit om te kunnen profiteren of verlies te maken ongeacht de marktrichting.

 • Openen en sluiten van posities: Het openen en sluiten van CFD posities is niet alleen mogelijk tijdens de reguliere markturen, maar ook daarbuiten. Als CFD belegger is er dus geen beperking door een gesloten beurs. Dit werkt via het 24/5 systeem dat het mogelijk maakt om 5 dagen in de week 24u per dag de mogelijkheid te hebben om te handelen. Wat wel belangrijke factoren kunnen zijn buiten de reguliere handelsuren, is de mogelijk lagere liquiditeit, hogere volatiliteit en ruimere spreads.

 • Prijsverschillen: De prijsverschillen tussen koop- en verkoopprijs is de winst of verlies dat een belegger via CFD’s ontvangt. Als er een longpositie wordt ingenomen en de prijs stijgt, is het voor de belegger mogelijk om de positie te sluiten en winst te maken. Als er een shortpositie ingenomen wordt en de prijs daalt, het mogelijk om de positie te sluiten en winst te maken. Uiteraard, als het tegenovergestelde gebeurt en de positie wordt gesloten, dan wordt er verlies gemaakt. Samengevat, de prijsverschillen tussen koop- en verkoopprijs bepalen de winst of verlies van de belegger.

 • Hefboomwerking: Beleggers die financiële instrumenten gebruiken zoals CFD’s moeten goed op de hoogte zijn dat CFD’s gebruik kunnen maken van hefboomwerking. De mogelijkheid die hefboomwerking geeft is dat beleggers met een relatief klein inlegbedrag een grotere positie kunnen innemen. Het gebruik van hefboomwerking geeft de mogelijkheid, en daarmee ook het risico, dat beleggers grotere posities kunnen innemen dan ze zich daadwerkelijk kunnen veroorloven aan de hand van hun equity. Hierdoor ontstaat het gevaar dat beleggers meer kunnen verliezen dan hun oorspronkelijke inleg. Uiteraard is het ook mogelijk dat hefboomwerking grotere potentiële winsten kunnen veroorzaken, echter zijn de gevaren van CFD’s iets wat begrepen dient te worden. Er zijn handelsplatformen en brokers die beschermingsmaatregelen hebben ingebouwd om dit soort verliezen te voorkomen.

 • Diversificatie: Het diversifiëren van de beleggingsportefeuille door het gebruik van CFD´s is mogelijk. CFD´s bieden de mogelijkheid om te investeren met verschillende soorten CFD´s die toegang geven tot verschillende financiële markten en activa. Door diversificatie toe te passen kunnen beleggers zowel profiteren als verlies maken binnen verschillende marktcondities, zowel door veiligheden in te bouwen als door kansen te benutten.  

 • Kosten: Bij het handelen is CFD’s zijn er, net als bij andere financiële instrumenten, kosten verbonden. Kosten die verbonden kunnen zijn aan het handelen in CFD’s zijn spread, transactiekosten, financieringskosten, commissies en eventueel enkele andere kosten afhankelijk van de CFD. Deze kosten kunnen invloed hebben op de winstgevendheid en het verwachte rendement. Houdt als belegger dan ook goed rekening met deze kosten bij het maken van een beleggingsplan en risicomanagement.

 • Flexibiliteit en liquiditeit: Een van de doelen en mogelijkheden die CFD´s kunnen bieden is flexibiliteit en liquiditeit. Doordat CFD´s kunnen worden verhandeld via verschillende handelsplatformen en brokers is er de flexibiliteit om direct te kunnen handelen. Dit geeft beleggers de kans om te kunnen anticiperen op marktbewegingen en verschillende handelsstrategieën te kunnen toepassen.

  Liquiditeit is net als bij vele andere financiële instrumenten iets om rekening mee te houden. Door te handelen in CFD´s met voldoende liquiditeit is het makkelijker om te kopen of verkopen zonder significante prijsafwijkingen. Een liquiditeitsrisico ontstaat wanneer er beperkt gehandeld wordt in bepaalde CFD´s, bekijk goed per CFD of er genoeg liquiditeit aanwezig is. Lage liquiditeit kan ervoor zorgen dat het lastiger is om in of uit een positie te stappen tegen gewenste prijzen. Een indicatie van een lage liquiditeit is een mogelijk grote spread.

 • Geen fysieke bezittingen: Beleggers in het bezit van CFD´s handelen via een contract, waardoor het niet nodig is om fysieke assets te bezitten om te kunnen handelen. Met CFD´s is het dus mogelijk om via een CFD contract een positie in te nemen en daarmee te kunnen profiteren van het onderliggende instrument. Doordat er geen fysieke bezittingen hoeven te zijn kunnen er kosten worden bespaart en is er minder complexiteit in de vorm van opslag of levering van fysieke bezittingen.

 

Belangrijke aspecten bij de handel in CFD’s

Naast het begrijpen van de werking van CDF’s en welke doelen CFD’s kunnen dienen, zijn er nog enkele andere belangrijke aspecten: 

 • Risicobeheer: Net als bij andere financiële instrumenten is het verstandig om bij CFD’s gebruik te maken van een goed risicomanagement. Voordat een positie wordt ingenomen is het aan te raden om een duidelijk plan te hebben, stop-loss positie te bepalen en een doel voor ogen te hebben. CFD’s vallen onder de derivaten en kunnen gebruikmaken van hefboomwerking, dit zijn meer risicovollere financiële instrumenten.

 • Handelsplatform: Het is altijd aan te raden om een goed en betrouwbaar handelsplatform te kiezen, met (als mooie bijkomstigheid) lage kosten. Het voordeel van een goed handelsplatform zijn veiligheid, gebruiksvriendelijk, stabiel zijn, voldoende handelsfuncties en hulpmiddelen. Een goed handelsplatform is een van de basis elementen die kunnen bijdragen aan meer rendement en beleggersgemak.

 • Regelgeving: Regelgeving zorgt ervoor dat betrouwbare gereguleerde brokers of tussenpersonen moeten voldoen aan de juiste licenties en regels. Regelgeving zorgt voor bescherming van de beleggers en hun kapitaal en zorgt voor transparantie en het waarborgen van eerlijke handelspraktijken. 


Voor- en nadelen van CFD’s

Het gebruik van CFD’s brengt net als andere financiële instrumenten voor- en nadelen met zich mee. Hieronder zijn enkele van de belangrijkste en veelvoorkomende voor- en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen van handelen in CFD's:

 • Hefboomwerking: Voor beleggers die CFD’s gebruiken kan hefboomwerking zowel de grootste vriend als vijand zijn. Zolang hefboomwerking op een verantwoorde manier gebruikt wordt is dit een voordeel die CFD’s kunnen bieden. Het geeft beleggers de mogelijkheid om een grotere positie in te nemen dan hun originele inleg. Hiermee kan zowel de grote van winst als het verlies vergroot worden.
 • Toegang tot verschillende markten: Een voordeel van CFD’s is het aanbod dat ze kunnen bieden en de toegang die ze geven tot verschillende markten zoals, grondstoffen, valuta, aandelen, indexen, etc. Dit geeft beleggers flexibiliteit en de mogelijkheid om verschillende marktkansen en diversificatie in hun handelsstrategieën toe te passen. 
 • Flexibiliteit in handelsstrategieën: Naast de flexibiliteit in verschillende markten en de variatie in activa, bieden CFD’s de mogelijkheid om zowel short als long te gaan. Hierdoor kunnen beleggers profiteren of verlies maken van zowel dalende als stijgende prijzen. 
 • Handelen op marge: Een voordeel van CFD’s is de mogelijkheid om te handelen op marge, dit betekent dat een belegger slechts een klein percentage van de totale transactie hoeft aan te betalen. Dit geeft beleggers de mogelijkheid om kapitaalbeperkingen te verlagen en meer handelsflexibiliteit te hebben.

Nadelen van handelen in CFD's:

 • Risico van verlies: CFD’s vallen onder de derivaten en worden daarom gezien als complexe beleggingsinstrumenten die een hoger risico met zich meebrengen. Het nadeel is dat de mogelijkheid bestaat dat de gehele beleggingsrekening verloren kan gaan en eventueel zelfs negatief kan worden. Door de hefboomwerking is het dus mogelijk dat dit gebeurt zonder dat de gehele beleggingsrekening ingezet wordt voor de belegging. Wees er dus van bewust dat dit het risico is dat kan ontstaan bij ongunstige marktbewegingen of het verkeerd gebruiken van CFD’s. 
 • Liquiditeitsrisico: Liquiditeitsrisico is een van de nadelen die CFD’s kunnen hebben. Dit komt vooral voor bij minder liquide CFD beleggingen, zoals bij minder gangbare effecten of in bepaalde marktcondities zoals handelen buiten de markturen. Het risico dat een lage liquiditeit met zich meebrengt is het lastig in of uit een CFD-positie stappen voor de prijs die de belegger voor ogen heeft.
 • Kosten: Een nadeel van CFD’s kunnen de kosten zijn die gepaard gaan met de handel in dit financiële instrument. Kosten die bij de handel in CFD’s horen zijn transactiekosten, financieringskosten, spreads en andere mogelijke vergoedingen.   
 • Regelgeving: Een nadeel van CFD’s is de variatie in regelgeving die mogelijk kunnen verschillen per land of regio. Uiteraard kunnen regelgeving een positieve bijdragen leveren, daarnaast kan het ook voor beperkingen en veranderingen in handelsvoorwaarden zorgen.